L-tirozin'in magnezyum ve alüminyum komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve potansiyometrik oluşum sabitlerinin tayini
Synthesis, characterization and potentiometric study of magnesium and aluminium complexes of L-tyrosine
  1. Tez No: 329678
  2. Yazar: HÜRMÜS GÜRSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum-L-tirozin şelat kompleksi, Alüminyum-L-tirozin şelat kompleksi, Yarı-n yöntemi, Irwing- Rossotti yöntemi, Magnesium-L- tyrosine chelate complex, Aluminium-L- tyrosine chelate complex, Half-n Methode, Irwing-Rossotti Methode
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, amino asitler, L-tirozin ve L-tirozin amino asidinin metal şelat komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve tayin yöntemleriyle ilgili bir döküm yapıldı.Çalışmanın ikinci bölümünde, ligand olarak kullanılan L-tirozin amino asidinin magnezyum ve alüminyum metal iyonlarıyla şelat kompleksleri sentezlendi. Daha sonra elde edilen bu komplekslerin yapıları UV-Vis, FT-IR, 1H-NMR ve kütle spektrumları ile karakterize edildi.Çalışmanın son aşamasında ise, potansiyometrik titrasyon ile Irwing- Rossotti ve Yarı-n yöntemleri kullanılarak L-tirozin ve L-tirozinin metal şelat komplekslerinin kararlılık sabitleri hesaplandı. Buna göre, L-tirozinin dissosiasyon sabitleri log K1 = 9,271 ve log K2 = 2,220 olarak belirlendi. Elde edilen metal şelat komplekslerinin oluşum sabitleri ise Mg(II)-L-tirozin şelat kompleksi için log K1 = 2,660 ve log K2 = 2,998, Al(III)-L-tirozin şelat kompleksi için log K1 = 7,268 ve log K2 = 7,597 olarak bulundu.Elde edilen deneysel sonuçlardan metal şelat komplekslerinin 2:1 (ligand-metal) oranında oluşan yapısı aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
At the first part of that study theoretical information has been given regarding synthesis, characterization and analysis method of L-tyrosine and L-tyrosine amino acids with metal chelates.At the second part of that study chelat complexes have been synthesised of L-tyrosine amino acid which is used as ligand with aluminium and magnesium metal ions. Then structures of these complexes have been characterized by UV-Vis, FT-IR, 1H-NMR and mass spectrometry.At the last part of that study stability constants have been calculated of L-tyrosine and L-tyrosine metal chelate complexes by potentiometric titration using methods of Irwing-Rosotti and Half-n. According to this dissociation constants of L-tyrosine have been found as log K1 = 9,271 and log K2 = 2,220, formation constants of Mg(II) L-tyrosine chelate complex have been found as log K1 = 2,660 and log K2 = 2,998, Al(III)- L-tyrosine chelate complex have been found as log K1 = 7,268 and log K2 = 7,597.Regarding to experimental results, structures of metal chelate complexes have been explained which have been formed by ratio 2:1 (ligand-metal).