Uyku bozuklukları ile erektil disfonksiyon şikayeti arasındaki ilişki
The correlation between obstructive sleep apnea syndrome and erectile dysfunction
  1. Tez No: 329706
  2. Yazar: ERSÖZ AKYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku bozukluğu, erektil disfonksiyon, obstruktif uyku apne sendromu, CPAP, Sleep disorder, erectile dysfunction, obstructive sleep apnea syndrome, CPAP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç:Bu;ya? uyumlu,prospektif, kontrollü klinik çalı?mada obstruktif uyku apne sendromu (OUAS) olan hastalardaki erektil disfonksiyon (ED) sıklığı ve derecesini değerlendirmek amaçlanmı?tır.Ayrıca, hafif-orta ve ağır OUAS olan hastalardadevamlı pozitif havayolu basıncı (CPAP) tedavisinin erektil disfonksiyon üzerine olan etkisi değerlendirilmi?tir.Yöntem ve Gereç: Potansiyel OUAS açısından toplam 90 hasta değerlendirilmi?tir. OUAS tanısı alan toplam 62 hasta incelenmi?tir. Kontrol grubu olarak polisomnografik inceleme sonrası OUAS tanısının ekarte edildiği toplam 28 hasta alınmı?tır. Polisomnografik inceleme öncesi Uluslararası Erektil Fonksiyon ?ndeksi (IIEF), Beck Depresyon Skalası (BDI) sorgulama anketleri doldurularak biyokimyasal ve hormonal incelemeler yapılmı?tır. Tüm hastalar tüm gece boyunca süren polisomnografi incelemesine alındı vegöğüs hastalıkları bölümünce OUASderecelendirmesi yapıldı .Bulgular: Kontrol grubuna göre OUAS tanısı olan hastalarda azalmı? IIEF-5 skorları izlenmekle birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. 3 aylık CPAP tedavisi alan hafif-orta ve ağır OUAS`lı hastalarda tedavi öncesi ortalama IIEF-5 skorlarına göre tedavi sonrasında IIEF-5 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı derecede düzelme izlenmi?tir. Tedavi öncesi ortalama IIEF-5 skoru 16,63±5,91 iken tedavi sonrası ortalama IIEF-5 skoru 20,92±6,79 olarak bulunmu?tur (p= 0.001).Sonuç: OUAS ile ED arasında kesin bir ili?ki olduğunu söylemek mümkün değildir.Ancak OUAS tanısı alanhastalarda eğer e?lik eden ED ?ikayetleri de mevcut ise 3 ay süre ile uygulanacak olan CPAP tedavisi bu ?ikayetleri düzeltebilir. Bu konuda yapılacak daha geni? serili çalı?malar daha faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this age-matched, controlled, prospective clinical study was to investigate frequency and degree of erectile dysfunction (ED) in patients with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) and to evaluate the results of only continuous positive airway pressure (CPAP) therapy on ED in patients with OSAS.Materials and Methods: A total of 90 patients were evaluated for potential OSAS.They were given an International Index of Erectile Function questionnaire (IIEF) and Beck Depression Inventory. Sixty-two patients with the diagnosis of OSAS were regarded as study group. Twenty-eight patients whom the OSAS wereexcluded, were regarded as the control group. Biochemical and hormonal laboratory evaluation were performed. Then all patients underwent a full-night in laboratory polysomnography examination. The degree of OSAS were evaluated by an expert from Chest Diseases department.Results: When compared to control group,a decrease in IIEF-5 scores was found in patients with OSAS. However, this decrease was not statistically significant.After 3 months ofCPAP usage in patients with mildto moderate and severe degree OSAS, improvement in IIEF-5 scores was statistically significant. Mean value of IIEF-5 score was 16.63±5.91 before CPAP and were improvedup to 20.92±6.79 (P=0.001). Conclusion: It is not certainly possible to say that OSAS is clearly associated with ED. However, after 3 months of regular CPAP usage, ED complaints in patients with OSAS might improve positively. Trials with larger series may give more conclusive data.