Hamstring tendon ve kuadriseps tendon otogreftleri ile yapılan artroskopik ön çaprazbağ rekonstrüksiyonlarının karşılaştırılması
Compari̇son between artrhroscpi̇c acl reconstreucti̇on whi̇ch operated wi̇th hamstri̇ng and quadri̇ceps tendon autografts
- Tez No: 663435
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: quadriceps tendon, ACL, hamstring tendon, knee injury, reconstruction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve amaç: ÖÇB rekonstrüksiyonu oldukça sık yapılan bir ameliyattır. Günümüze kadar birçok yöntem ve greft kaynağı kullanılmıştır. Diğer greft türlerine göre oldukça az kullanılan kuadriseps grefti iyi bir seçenek olabilir. Eğer aynı rekonstrüksiyon tekniği, fiksasyon ve rehabilitasyon yöntemi kullanılırsa, günümüzde en çok tercih edilen greftlerden biri olan hamstring greftine benzer klinik ve fonksiyonel sonuçlar elde edilebilir. Gereç ve yöntem: Hastanemize ÖÇB rüptürü nedeniyle başvurup, 18-50 yaş aralığında tek taraflı ÖÇB rüptürü olup, ek kıkırdak ve bağ yaralanması olmayan 36 hasta 18 kişilik iki guruba (HT, QT) randomize edildi. Preop muayene bulguları not edildi. İKDC, KOOS, VAS ve Lysholm gibi hasta bazlı testler sorgulandı, Cybex cihazı ile izokinetik kas güçleri, uyluk çevresi ölçüldü. Her iki greft türüne aşina aynı cerrah tarafından, aynı fiksasyon tekniği kullanılarak opere edildiler. Fiksasyon için tibia tarafında biovida ve 'staple' kullanıldı, femurda endo-button tercih edildi. İki grup arasındaki fonksiyonel ve klinik farklar hasta bazlı testler, cybex ile izokinetik kas gücü ölçümleri, tek bacak üstünde zıplama testleri ile bir yıl sonra irdelendi. İşe ve spora dönüş süreleri, post-op komplikasyon arasındaki farklılıklar incelendi. Bulgular: İki grup arasında hasta bazlı testlerde ortalamalar arasında fark yoktu. KOOS, İKDC, Lysholm, VAS sırasıyla 68-91, 71-8; 63-90, 66-87; 65-90,67-90; 6.31-0.87; 6.06-0.59 idi. preop-postop İzokinetik kas testi ölçümlerinde QT grubunda ekstensör kas gücünde belirgin bir azalma mevcuttu(159 Nm'den 119 Nm'ye p=0.003) ; fakat bu gruptaki hastalarda fleksör kasların gücünde neredeyse bir değişim yoktu (112 Nm'den 111 Nm'ye p=0.255) . HT grubundaki hastalarda da fleksör kas gücünde belirgin bir azalma dikkat çekiyordu (115 Nm'den 105 Nm'ye p=0.027) aynı zamanda fleksörler kadar anlamlı olmasa da ekstansör kaslarda kısmen güçsüzlük görüldü (151Nm'den 145 Nm'ye p=0.170). Preop ve postop uyluk çapı çevreleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Komplikasyonlar açısından, HT grubunda en safen sinirin infrapatellar dalının nöropraksisi görülürken, QT grubunda en sık 2 hastada görülen uyluk hematomuydu. Sonuç: QT en az HT kadar primer ÖÇB rekonstrüksiyonu için uygun bir grefttir. Eğer QT uygun teknikle ve uygun boyutta alınırsa post-op komplikasyon oranları HT' ye göre oldukça düşüktür. Ayrıca greft alınırken boyutlarının belirlenebilir olması ve yapısındaki daha fazla kollajen miktarı, re-rüptür ihtimalini oldukça düşük düzeye getirir.
Özet (Çeviri)
Purpose: ACLR one of the most common procedure all around the World. A Lot of techniques and graft type have been described in ACLR. Quadriceps tendon is one of the least graft has been used, and it could be an appropriate and good option for ACLR. If we use the same surgical technique, fixation, rehabilitation methods we may have the same clinical and functional results as hamstring tendon autografts. Methods: We enrolled 36 patient who had applied to our clinic for the ACLR and randomized them to a different group (HT, QT). They all were between 18-50 years, had unilateral ACL injury. None of them had any cartilage or more ligament injury or earlier knee surgery. Pre-op examination findings noted, PROM tests such as KOOS, İKDC, Lysholm, VAS questioned, Thigh circumference measured, Flexor and extensor thigh muscle strength recorded with cybex device pre- operatively. After this precise examination and preparation all patients operated by one surgeon who is a familiar with both graft types. The same surgical technique and fixation method used for both groups. For femoral fixation endo-button, for tibial fixation bio-screw and staple were chosen. One year after surgical intervention all PROM tests and measurements repeated. Back to the sports and back to the work rates and pos-op complications compared between HT-QT groups, results noted. Results: There was no significant difference between both groups in PROM tests. KOOS, İKDC, Lysholm, VAS respectively were 68-91, 71-89; 63-90, 66-87; 65-90,67-90; 6.31-0.87; 6.06-0.59. Despite a significant decrease in extensor muscle strength of the QT group was measured by the isokinetic test (p=0.003), there wasn't a significant decrease in flexor muscle strength with the same group (p=0.255). The decrease in flexor muscle strength was obvious in the HT group (p=0.027). Even if it wasn't visible and significant like flexor muscle strength deficit, extensors also affected partially. Differences between pre-op and post-op mean thigh circumferences weren't significant in both groups. Considering complication rates, the most common complication in the HT group was neuropraksy of the infrapatellar branch of the saphenous nerve, in the QT group it was thigh hematoma occurred just in two pateint. Conclusion: QT is at least as suitable for primary ACL reconstruction as HT. If QT is taken with the appropriate technique and at the appropriate size, the post-op complication rates are much lower than HT. In addition, the fact that the size of the graft can be determined and the more collagen in its structure make the possibility of re-rupture very low.