Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonlarında kalıntı dokunun diz eklemi propriosepsiyonu üzerine olan etkisi
The effect of remnant tissue on proprioception in anterior cruciate ligament reconstructions
  1. Tez No: 663365
  2. Yazar: VOLKAN İĞDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem hareket açıklığı, fonksiyonel skor, izokinetik kas kuvveti, kalıntı doku, ön çapraz bağ, propriosepsiyon
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç Bu çalışma ile primer amacımız tam kat ön çapraz bağ (ÖÇB) ruptürü sonrası anatomik tek demet ÖÇB rekonstrüksiyonu (ÖÇB-R) yapılan hastalarda kalıntı doku korunanlar ve eksize edilenler arasında propriosepsiyon duyusu açısından fark olup olmadığını araştırmaktır. Sekonder amacımız ise yine iki grup arasında izokinetik kas kuvveti, eklem hareket açıklığı (EHA) ve klinik fonksiyonel skorlar açısından farklılık olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem Aralık 2017 – Nisan 2019 tarihleri arasında tam kat ÖÇB yırtığı nedeni ile tarafımızca hamstring otogrefti ile anatomik tek demet ÖÇB-R yapılan 44 hasta kalıntı doku bırakılanlar ve bırakılmayanlar olarak randomize iki gruba ayrılarak prospektif takip edildi. Hastaların cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) dominant taraf, opere taraf gibi demografik verileri; travma mekanizmaları, ilave diz içi yaralanmaları ve post operatif erken ve geç dönem komplikasyonları kaydedildi. Tüm hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon sonrası altıncı ay kontrollerinde propriosepsiyon, eklem hareket açıklığı (EHA), quadriceps femoris (QF) ve hamstring izokinetik kas kuvveti ile International Knee Documentation Committee (IKDC) diz skoru, Lysholm diz skorlaması ve Visual Analogue Scale (VAS) ağrı skoru değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS versiyon 18 yazılımı kullanıldı. Bulgular Çalışmaya 8'i (%18) kadın 36'sı (%82) erkek toplam 44 hasta dahil edildi. Yirmi iki (%50) hastanın ÖÇB kalıntı dokusu bırakılırken, 22'sinin (%50) kalıntı dokusu temizlendi. Katılımcıların yaş ortanca değeri 29 yıl (aralık, 24-48), VKİ ortalaması 27,38 ± 2.7 kg/m2 idi. Yirmi yedi (%61) hastanın dominant tarafı opere edilirken, 17 (%39) hastanın dominant olmayan tarafı opere edildi. Kalıntı doku korunan grupta 15o diz fleksiyonunda propriosepsiyon (p=0.016), 240o/sn hızında QF kuvveti (p=0.048) ve 90o/sn hızında hamstring/QF oranı (p=0.045) daha yüksek bulundu. IKDC, Lysholm skorları ile VAS ağrı skoru, EHA ve post operatif komplikasyonlar açısından iki grup arasında fark izlenmedi (p>0.05). Sonuç Tam kat ÖÇB yırtıkları tedavisinde anatomik tek demet ÖÇB-R yapılırken kalıntı dokunun korunması daha yüksek propriosepsiyon algısı, QF kas kuvveti ve hamstring/QF oranı elde edilmesini sağladı.
Özet (Çeviri)
Aim Our primary aim with this study is to investigate whether there is a difference in terms of proprioception sensation between those who have preserved remnant tissue and those who have been excised after full-thickness anterior cruciate ligament (ACL) rupture in patients who underwent anatomical single tunnel double bundle ACL reconstruction (ACL-R). Our secondary aim is to investigate whether there is any difference between the two groups in terms of isokinetic muscle strength, range of motion (ROM) and clinical functional scores. Materials and Methods Between December 2017 and April 2019, 44 patients who undergo anatomical single tunnel double bundle ACL-R with hamstring autograft due to ACL complete rupture were divided into two randomized groups and followed prospectively. Demographic data of the patients such as gender, age, body mass index (BMI) dominant side, operated side; trauma mechanisms, additional intra-knee injuries and post-operative early and late complications were recorded. At the 6th month follow-up of all patients after physical therapy; proprioception, joint range of motion, quadriceps femoris (QF) and hamstring isokinetic muscle strength, and International Knee Documentation Committee (IKDC) knee scoring, Lysholm knee scoring and visual analogue scale (VAS) pain score was evaluated. SPSS version 18 software was used for statistical analysis. Results A total of 44 patients, 8 (18%) female and 36 (82%) male, were included in the study. While ACL remnant was preserved in 22 (50%) patients, remnant of 22 (50%) was excised. The median age of the participants was 29 years (range, 24-48), and the mean BMI was 27.38 ± 2.7 kg / m2. While the dominant side of 27 (61%) patients was operated, the non-dominant side of 17 (39%) patients was operated. In the group with remnant preserved, proprioception at 15o knee flexion (p = 0.016), QF strength at 240o / sec (p = 0.048) and H/QF rate at 90o / sec (p = 0.045) were higher. There was no difference between the two groups in terms of IKDC, Lysholm scores, VAS pain score, ROM and postoperative complications. (p> 0.05). Conclution While performing an anatomical single tunnel double bundle ACL-R in the treatment of full-thickness ACL ruptures, the preservation of the remnant tissue provided a higher perception of proprioception, QF muscle strength and hamstring/QF ratio. Keywords : Anterior cruciate ligament, functional scores, joint range of motion, isokinetic muscle strength, proprioception, remnant tissue.