Astım hastalarında SPINK5 gen polimorfizmlerinin araştırılması
Study of SPINK5 gene polymorphi?sm in asthma pati?ent
  1. Tez No: 329853
  2. Yazar: ORHAN ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, SPINK5 geni, polimorfizm, Asthma, SPINK5 gene, polymorphism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Astım; mast hücreleri, eozinofiller ve T-lenfositler gibi çok sayıda inflamatuar hücrenin rol oynadığı hava yollarının kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Kronik enflamasyon, hava yollarında aşırı duyarlılığa neden olarak özellikle gece veya sabaha karşı gelişen, tekrarlayıcı özellik gösteren öksürük, nefes almada zorlanma, göğüste tıkanma hissi ve hırıltılı solunum atakları ile karşımıza çıkar. Bu ataklar yaygın olmakla birlikte kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelen geri dönüşümlü değişken hava yolu obstrüksiyonu ile seyreder.Astım ve alerjik fenotipleri, 5q kromozomu ile ilişkisi olduğu bilinen kompleks genetik hastalıklardır. Bu bölgede pek çok aday gen astım ve atopik dermatit ile ilişkilendirilmiştir. IL4, IL13, CD14, ADRB2, LTC4S birçok toplumda astım fenotipi ile ilişkilendirilmiş aday genlerdir. Serin proteaz inhibitor kazal-tip 5 (SPINK5) enzimi, substrat bağlama bölgelerinde bulunan peptid bağlarını parçalamak amacıyla aktif serinleri kullanan enzimleri inhibe eden serin proteaz inhibitörünü kodlar. Yapılan genetik çalışmalar, 5q32 kromozomunda bulunan SPINK5 astım, netherton sendromu ve atopik hastalıklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir.Yapılan çalışmalar SPINK5'in Asn368Ser, Asp386Asn, Glu420Lys ve Glu825Asp gen polimorfizmlerinin astım hastalarında rolü olabileceği anlaşılmasıyla G-1258A ve G206A polimorfizmlerinin bir rolü olabileceğini düşündürmektedir.Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıklarına başvuran erişkin astım hastalarında SPINK5 geninin G-206A ve G-1258A polimorfizmlerinin sağlıklı kontrollere göre dağılımlarının incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışma 66 hasta ve 74 kontrol grubu içermektedir. G-206A ve G-1258A gen polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon fragmant uzunluk polimorfizmi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir.Çalışmamızda G-206A ve G-1258A gen polimorfizmlerinin astım gelişmesinde genetik risk faktörlerinin istatistiksel olarak anlamlı oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic airway inflammatory illness in which a large number of inflammatory cells such as mast cells, eosinophils and T-lymphocytes play significant roles. Especially at night or in the early morning, chronic inflammatory causes significant sensibility in airways and it has symptoms such as recurrent cough, laboured breathing, thoracic occlusion, breathe noisily. These symptoms are common and progress in reversible airway obstruction cured itself or by medicines.Asthma and allergic phenotypes are known as complex genetic disease related with 5q chromosome. In this area, many candidate genes are associated with asthma and atopic dermatitis. In many societies IL4, IL13, CD14, ADRB2, LTC4S are candidate genes associated with asthma phenotype. Serine inhibitor kazal-type 5 enzyme (SPINK5) encodes serine protease inhibitor which inhibits the enzymes using the active serine enzymes in order to break up peptide bonds inside substrate bounding areas. Genetic studies showed that SPINK5 gene, found in 5q32 chromosome, may have relationship with asthma, netherton syndrome and atopic diseases.Studies show that Asn368Ser, Asp386Asn, Glu420Lys and Glu825Asp gene polymorphisms of SPINK5 gene may have roles in asthma disease. Thus, it can be considered that G206A and G-1258A gene polymorphism may suggest a role in asthma disease.In this study, it was aimed to inspect the distribution of G206A and G-1258A gene polymorphisms of SPINK5 gene in adult asthma patients who consulted to Trakya University Faculty of Medicine Chest Diseases Department compared to healthy controls.The study consists of 66 patients and 74 control groups. G-206A and G-1258A gene polymorphisms have been identified by using the methods of polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism.In our study, G-206A and G-1258A gene polymorphisms were found significant genetic risk factors in asthma progression.