Endometriozise bağlı ağrı tedavisinde levonorgestrel salgılayan rahim içi araç sistemi (LNG-RİA) ve naproksen sodyum etkinliği karşılaştırılmasi
Efficiency comparison of levonorgestrel-releasing intrauterine device (lng-iud) and naproxen sodium in the management of endometriosis-related pain
- Tez No: 329960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN BÖREKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Levonorgestrel Salgılayan Rahim İçi Araç (LNG-RİA), Naproksen Sodyum, Ağrı Tedavisi, Endometriosis, Levonorgestrel-Releasing Intrauterine Device (LNG-IUD), Naproxen Sodium, Pain management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç : Endometriozise bağlı ağrısı olan hastalarda güncel tedavi yaklaşımlarından biri olan LNG-RİA ve bir nonsteroid anti-inflamatuar ajan olan naproksen sodyumun etkinliğini karşılaştırıması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, Ocak 2009- Haziran 2012 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde opere edilip patolojisi endometriozis gelen 60 hasta çalışmaya dahil edildi. 20 hasta kontrol grubu, 20 hasta LNG-RİA grubu, 20 hasta naproksen sodyum grubu olarak alındı. Hastalara McGill ağrı soru formu ve aylık ağrı formu verildi. Visüel analog skala kullanılarak doldurulması istendi. Hastalar aylık kontrollere çağrıldı. Bulgular: Gruplar arasındaki yaş ortalaması arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Yapılan istatistiksel testler sonucunda LNG-RİA uygulanan hasta grubunda VAS ağrı ortalamasında 1. aydan 6. aya anlamlı azalma bulundu. Naproksen sodyum grubunda ise pelvik ağrıda ve dismenorede azalma olduğu; ancak diğer ağrılarda anlamlı bir azalma olmadığı, genel olarak ağrı ortalamasının kontrol grubuna göre 2 puan daha az olduğu bulundu. Sonuç: Endometriozise bağlı ağrı tedavisinde birçok medikal ajan kullanılmaktadır. LNG-RİA endometriozise bağlı ağrı tedavisinde,yan etki profili ve sürekli kullanım gerektirmemesi yönüyle daha etkin bir tedavidir. Yapılan çalışmada literatür ile uyumlu sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim : It is aimed to compare efficiency of LNG-IUD and the non-steroidal anti-inflammatory agent naproxen sodium which are two current approaches in the management of endometriosis-related pain. Material and Methods: After approval by the Ethics Committee, 60 patients, who were operated with the pathology of endometriosis between January 2009 - June 2012 at Ataturk University Aziziye Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, were included in the study. Twenty patients were included in each of the three groups, namely, the control group, the LNG-IUD group, and the naproxen sodium group. McGill pain questionnaire and pain questionnaire form were given to patients monthly. Patients were asked to fill out the forms using a visual analogue scale. Patients were followed-up monthly. Results: There was no significant difference among the groups in terms of mean age. As a result of the statistical tests applied, there was a significant decrease in the mean VAS score in the LNG- IUD patient group from 1st to the 6th months of treatment. Reduction of pelvic pain and dysmenorrhea was detected in the naproxen sodium group, however there was no significant reduction in other pains; pain in general average was found 2 points less than in the control group. Conclusion: A number of medical agents are used in the management of endometriosis-related pain. LNG-IUD is a more effective modality in the management of endometriosis-related pain in terms of its side effect profile and no requirement for continuous use. Results of this study were consistent with the literature.