Köpeklerde enfekte açık yaraların sağaltımında negatif basınçlı yara kapama sistemi kullanımı
Using negative pressure wound therapy on infected open wounds of dogs
  1. Tez No: 524154
  2. Yazar: FURKAN MORGÜLLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN OKAN ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, TNBT, Vakum, Veteriner Cerrahi, Yara, Dog, NPWT, Vacuum, Veterinary Surgery, Wound
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, köpeklerde enfekte açık yaraların sağaltımında negatif basınçlı yara kapama sistemlerinin kullanımının değerlendirilmesidir. Çalışmanın hayvan materyalini topikal negatif basınç sistemi uygulamasına uygun çeşitli yaralar ile kliniğe getirilen 10 farklı ırk, yaş, cinsiyet ve ağırlıktaki köpek oluşturdu. Olguların gerekli klinik ve mikrobiyolojik muayeneleri yapıldı. Hasta sahipleri bilgilendirilerek gerekli izinler alındı. Olguların her biri TNBT uygulaması sonlandırılana kadar sürekli, sonrasında 3 günde bir olmak üzere ortalama iki ay takip edildi. Hastalara ortalama 7,8 gün TNBT uygulaması yapıldı. Olguların dokuzunda (%90) tam iyileşme görülürken bir yaranın (%10) sağaltımında hayvanın mizacı ve hospitalizasyon komplikasyonları sonucu TNBT uygulaması başarısız oldu. Vakum yardımlı yara sağaltımı sonrası yara boyutlarında ortalama %45,9'luk bir küçülme oldu. Sağaltım öncesi ve sonrası mikrobiyolojik analizi yapılan yedi hastanın altısında antibiyotik kullanılmadan sadece TNBT ile yara bölgesi patojen bakterilerden arındırıldı ve kolaylıkla sağaltımı yapıldı. Sonuç olarak, vakum yardımlı yara kapama sistemlerinin özellikle enfekte yaralarda sistemik ve topikal antibiyotik kullanım gereksinimini azaltması ve maddi kayıplı yaralarda yeni doku oluşumunu hızlandırması ile bu yöntemin önemli bir sağaltım seçeneği haline geldiği tespit edilmiştir. Uygulama süresince sürekli monitorizasyon gereksinimi ve pansuman sarf malzemelerinin yüksek maliyetleri yöntemin olumsuz yönleri olarak gösterilebilir. Yöntemin enfekte açık yaralar üzerine kullanımının haricinde diğer kullanım yöntemlerinin ise halen çok olgulu deneysel olarak çalışmalar ile araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness of negative pressure wound therapy for treating the infected open wounds of dogs. The patients involved in this study are 10 different dogs with various breeds, ages, sex and weights who came to our clinics with infected open wounds. The study started with admission and followed by assessing the patients clinically and microbiologically. Owners were informed about the treatment, and then the dogs were admitted for the procedure. Every patient was checked daily until the negative pressure wound treatment has been completed. After the NPWT treatment patients were re-checked every three days for two months. In average 7,8 days of negative pressure wound treatment has been used on the patients. Wounds in 9 cases (%90) were completely healed after the treatment. NPWT treatment was unsuccesful in one case (%10) because of the temparament of the animal and the hospitalisation complications related to that. After the negative pressure wound therapy the wound sizes reduced by %45,9 in average. Seven patients had microbiological analysis before and after the treatment. Wounds in six of them were completely pathogen free after the negative pressure wound treatment and were able to be treated easily without using any antibiotics.