Diyabetik hastalarda el komplikasyonları
Hand Complications in Diabetic Patients
  1. Tez No: 330006
  2. Yazar: KEMAL EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, sınırlı eklem mobilite sendromu, Dupuytren kontraktürü, tetik parmak, karpal tünel sendromu, diabetes mellitus, limited joint mobility, Dupuytren`s contracture, trigger finger, carpal tunnel syndrome
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giri? ve Amaç: Tip 2 DM, dünyada görülme sıklığı her yıl artan, neden olduğu komplikasyonlarla ciddi morbidite ve mortaliteye yol açan, kronik bir metabolizmahastalığıdır. Tip 2 DM`ye bağlı morbiditenin asıl sebebi olan kronik komplikasyonlar; mikrovasküler, makrovasküler ve non vasküler olarak sınıflandırılmaktadır. Non vasküler komplikasyonlardan olan kas iskelet sistemi komplikasyonları hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir. Kas iskelet sistemi kapsamında bulunan, günlük yaşam aktivitelerinde önemli fonksiyonları olan el de DM`de hedefler arasındadır. Bu çalışmanın amacı tip 2 DM tanılı hastalarda el komplikasyonlarını ve sıklıklarını belirlemek; bu komplikasyonların, DM süresi, yaş, cinsiyet, HbA1c değeri, mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla ilişkisini araştırmaktır.Hastalar ve Metod: Çalışmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji Bölümü polikliniklerine başvuran tip 2 DM tanısı almış olan 18-65 yaş arası hastalar cinsiyet farkı gözetilmeksizin dahil edildi. Elde bozukluğa yol açan hastalıkları olan hastalar çalışmaya alınmadı. Çalışmaya alınan hastaların demografik ve hastalık ile ilgili verileri kaydedildi. VKİ değerleri hesaplandı. Mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlar, hastane bilgi sisteminden ve hastalardan alınan bilgilerden elde edildi. Hastaların el muayeneleri aynı FTR hekimi tarafından yapıldı ve SEMS, KTS, DK, TP, KRAS, sklerodaktili sıklığı belirlendi; bu bozuklukların hastalık ile ilgili veriler arasındaki ilişkileri incelendi.Bulgular: Çalışmaya 86`sı (%73.5) kadın 117 tip 2 DM tanılı hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması: 52 ± 7.8; ortalama VKİ değeri: 30.8 ± 5; ortalama DM süresi: 8.4 ± 6.8 yıl; HbA1c ortalaması 8.5 ± 2.3 idi. Hastaların 25`inde (%21.6) nefropati, 22`sinde (%19) retinopati, 64`ünde (%55.2) nöropati; 17`sinde (%14.5) KAH, 3`ünde (%2.6) SVO ve 8`inde (%6.8) diğer makrovasküler komplikasyonlar bulunuyordu. Hastalardaki el vkomplikasyonlarının sıklıkları ise şöyle idi; SEMS %43.6; KTS %54.7; DK %13.7; TP %7.7; sklerodaktili %32.5 ve KRAS %1.7. Hastaların %73.5`inde herhangi bir el komplikasyonu bulunurken, %65`inde el şikayeti bulunmaktaydı. KTS ve bilateral SEMS, kadın cinsiyette daha çok görülüyordu ve KTS veya SEMS bulunanlarda nöropati daha fazla idi. SEMS veya bilateral KTS bulunması DM süresi ile ilişkili idi. DK ve TP ile HbA1c arasında ilişki tespit edildi. Sklerodaktili ve bilateral sklerodaktili varlığı nöropati ile ilişkili idi. Herhangi bir el komplikasyonu bulunması ile nöropati arasında ilişki vardı ve el komplikasyonu bulunan hastaların çoğu kadın idi.Sonuç: Çok çeşitli kas iskelet sistemi bozuklukları tip 2 DM ile ilişkilidir. SEMS, KTS, DK, TP, KRAS ve sklerodaktili DM`de görülme sıklığı normal popülasyona göre artmış olan el komplikasyonlarıdır. Bu komplikasyonları tanımak, tedaviye cevap verdikleri için ve tedaviyle hastaların yaşam kaliteleri arttığı için önemlidir. Bizim çalışmamızda Tip 2 DM hastalarının yaklaşık ¾`ünde el tutulumu vardı. Bu bulgu DM tanılı hastalarda genelde gözardı edilen el muayenesinin gerekliliğini ortaya koydu. Çeşitli el komplikasyonlarının bazı mikrovasküler komplikasyonlarla olan ilişkisi daha önceden de bilinen bir bilgi idi fakat ilişkinin daha net olarak gösterilebilmesi için daha çok sayıda hasta ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives:Diabetes mellitus type 2 is a chronic metabolic disorder which has an increasing incidence and serious complications causing morbidity and mortality. The chronic complications that mainly cause morbidity can be classified as microvascular, macrovascular and non vascular. Musculoskeleteal disorders have negative effect on life quality. Hand involvement has significance as Daily life activities carried out by hands. The aim of this study is to define the frequency of hand complications among patients with DM type 2 and also define the relationship of these hand complications with the duration of DM type 2, age, sex, HbA1c level, microvascular and macrovascular complications.Patients and Methods:In this study, we included patient with DM type 2, between the ages of 18-65, who applied to Necmettin Erbakan University Department of Internal Medicine, Division of Endocrinology. In the presence of another hand disorder patients excluded from this study. Demographyic features and patient history were all recorded. Body Mass Index (BMI) calculated. Microvascular and macrovascular complicationslearned from patients and database of the hospital. Hand examination carried by the same physiatrist. Carpal tunnel syndrome, Dupuytren`s contracture, Limited joint mobility syndrome, Trigger finger, Complex regional pain syndrome, sclerodactyly incedence was searched. The relationship between the features of the disease and the outcomes of the study investigated. Results: 86 (73.5%) female, 31 (26.5%) male patients admitted to this study.The mean age was: 52 ± 7.8; mean BMI: 30.8 ± 5; mean DM duration: 8.4 ± 6.8 years; mean HbA1c levelwas 8.5 ± 2.3.25 (21.6%) patients had nephropathy, 22 (19%) patients had retinopathy, 64 (55.2%) patients had neuropathy; 17 (14.5%) patients coronary artery disease, 3 (2.6%) patients has history of stroke and 8 (6.8%) patients had other viimacrovascular complications. Frequency of hand complications of patients with DM type 2 in this study as follows; LJM 43.6%; CTS 54.7%; DC 13.7%; TF 7.7%; sclerodactyly 32.5%and CRPS 1.7%. 73.5% of all patients had hand complications. 65% of patients had hand complaints. CTS and bilaterally LJM were more common in female patients. At the same time patients with LJM and CTS had increased neuropathy incedence.Development of LJM and bilaterally CTS were associated with the duration of DM. DC and TF were associated with increased HbA1c levels. Sclerodactyly and bilaterallysclerodactylywere associated with neuropathy.Any of hand complications were associated with neuropathy and patients suffer from hand complication were mostly female.Conclusion:A various musculoscleteal disorders associated with DM type 2. LJM, CTS, DK, TP, CRPS, sclerodactyly are all hand complications which have higher frequency in DM type 2. Early recognisionof these conditions may have an important role for effective treatment which improves the life quality of patients. In this study three of forth of the patients had hand complications. This finding shows the importance of the hand examination of patients with DM type 2. The knowledge about the relationship of hand complications and microvascular complications had been previously showed. To define the exact relationship of these complications, we need larger studies.