Beyin ve üreme organlarının nitrik oksit aktivitesinin estrus siklusu ile ilişkisinin araştırılması
Relation between brain and reproductive organs and activity of nitric oxide during estrus cycle
- Tez No: 330055
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TÖRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Estrus, Nitrik Oksit, Sıçan, Üreme, Estrus, Nitric Oxide, Rat, Reproduction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Nitrik oksit (NO) çok yönlü bir biyolojik haberci ve farklı biyolojik etkilere sahip bir moleküldür. NO hemen hemen bütün ovaryum fonksiyonlarında yer alır; steroidogenezis, foliküler gelişim, folikül yırtılması, ovulasyon, korpus luteum fonksiyonlarının düzenlenmesi ve korpus luteum gerilemesinde etkilidir. NO uterus düz kasının kasılmasında, menstrüasyonun düzenlenmesinde, implantasyonun kolaylaşmasında ve dismenoreden koruyucu etkisi vardır. Nitrik oksit sentaz (NOS) ekspresyonu gonadal hormonlar tarafından düzenlenir. Gonadal hormonlar NOS ekspresyonu tarafından modüle edilir. Bu çalışmada, sıçan estrus siklusu evrelerinde beyin ve üreme organlarının NO aktivitesi arasındaki ilişki araştırılmıştır. 32 dişi sıçan vajinal smear takibiyle farklı estrus siklusu evrelerinde (proestrus, estrus, metestrus ve diestrus) sakrifiye edildi ve plazma, beyin, uterus ve ovaryumları alındı. NO konsantrasyonunu ölçmek için onun stabil son ürünleri olan nitrat ve nitrit kolorimetrik yöntemle ölçüldü. Plazma LH, FSH ve estradiol düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bu çalışmada estrusun farklı evrelerinde NO düzeyi anlamlı farklı çıkmıştır. Beyin dokusunda NO düzeyi metestrusta anlamlı yüsekken, uterus dokusunda estrusta anlamlı yüksek bulunmuştur. Plazma ve ovaryum NO düzeyleri estrus evrelerinde diğer evrelere göre yüksekti ancak fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak estrus evrelerinde plazma, üreme organları ve NO düzeyi değişmektedir. Bu değişiklik NO'in menstrüel siklusta fizyolojik rollerini ve kadınlarda daha sık görülen hastalıkların fizyopatolojisindeki rollerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Nitric oxide (NO) is a biological messenger and has various biological actions. NO is involved in all the ovarian functions; steroidogenesis, follicular development, follicule rupture, ovulation, regulation of corpus luteum functions and atresia of corpus luteum. NO plays a crucial role as a modulator of uterus smooth muscle contractility, regulation of menstruation, facilitate implantation and prevent dismenore. The expression of nitric oxide synthase (NOS) is regulated by gonadal hormones and gonadal hormones regulated by NOS expression. In this study, we investigated the relation between reproductive organs and brain and activity of NO during estrus cycle. 32 female rats were seperated by vaginal smear into four phases of estrus cycle (proestrus, estrus, metestrus, diestrus) and sacrified. Then, plasma, brain, uterus and ovaries were taken. For detemining the NO concentration, its stable end product nitrite and nitrate measured by the colorimetric assay. Plasma estradiol, LH and FSH levels analyzed by ELISA. In this study, there is significant difference among the different tissue NO levels at different phases of estrus cycle. Brain NO level was sigificantly high in metestrus, when uterus NO level was high in estrus phase. The NO levels of plasma and ovaries high in estrus, but the difference was not statisticaly significant.In conclusion, plasma, reproductive organs and brain NO levels are changing during estrus cycle. This differences indicate that physiological roles of NO on menstrual cycle and pathophysiology of diseases which is most common in women.