Son beş yıllık süreçte kranial cerrahi ve ventriküler şant operasyonu sonrası cerrahi alan enfeksiyonu gelişen hastalarda cerrahi profilaksi uygunluğu ve antimikrobiyal direnç oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical prophylaxis suitability and antimicrobial resistance rates in patients developing surgical site infection after cranial surgery and ventricular shunt operation in the last five years
  1. Tez No: 897315
  2. Yazar: MEHMET CEMİL CİDDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE KALIN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, Antimikrobiyal profilaksi, Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Antimicrobal prophylaxis, Antimicrobial resistance, Surgical wound infection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bakteriyoloji Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
SON BEŞ YILLIK SÜREÇTE KRANİAL CERRAHİ VE VENTRİKÜLER ŞANT OPERASYONU SONRASI CERRAHİ ALAN ENFEKSİYONU GELİŞEN HASTALARDA CERRAHİ PROFİLAKSİ UYGUNLUĞU VE ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ ORANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet Cemil CİDDİOĞLU Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Klinik Bakteriyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2024 Danışman: Doç. Dr. Gamze KALIN ÜNÜVAR ÖZET Sağlık alanında gelişmelere rağmen cerrahi alan enfeksiyonları cerrahinin önemli mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Cerrahi sonrası gelişen enfeksiyonlar ve antimikrobiyal uygulamalar hastanede yatışı artırmakta ve uygulanan antimikrobiyal tedavilerle birlikte ekonomik yük artmaktadır. Profilaksi uygulamalarıyla başlayan süreç cerrahi sonrası gelişen enfeksiyonlarda kullanılan antimikrobiyal tedavilerle devam ederek antimikrobiyal direnç probleminin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu çalışma da Erciyes Üniversitesi Hastanesinde 2016-2020 yılları arasında beyin cerrahisi operasyonu sonrası cerrahi alan enfeksiyonu gelişen 18 yaş üzeri hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Beyin cerrahi servisi ve beyin cerrahi yoğun bakımda yatan hastalarda antimikrobiyal profilaksi uygulamalarının uygunluğu ve antimikrobiyal direnç oranlarını belirlemek amaçlanmıştır. Her hasta çalışmaya bir kez alınırken her bir üreme farklı üremeler olarak değerlendirildi. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programında değerlendirildi. P ˂ 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylandı. CAE gelişen 136 gelişmeyen 138 toplamda 274 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. CAE gelişen hastalardan alınan 155 örnek incelendi. CAE gelişen hastaların yaş ortalaması 48(±15,18), gelişmeyen hastaların yaş ortalaması 54(±16,51) bulundu. Değerlendirilen hastalar cinsiyet olarak eşit dağılıma sahipti. İncelenen cerrahi operasyonların sıklıkla intrakranial kitle [144(%52)]ve intrakranial hematom drenajı [38 (%14)] olduğu belirlendi. CAE gelişen hastalarda profilaksi uygulama oranının %62.5, gelişmeyenlerde %88 olduğu belirlendi. CAE gelişen hastalarda profilaksi uygunluğunun %67, gelişmeyenlerde %62 olduğu belirlendi. CAE gelişen hastaların 30(%22.1)' unda mortalite görülürken 15(%11) hastada uzayan yatış sonrası 90 gün ve üzeri yatış gününde mortalite görüldü. CAE etkeni olarak en sık izole edilen gram pozitif mikroorganizma Staphylococcus aureus 35(%24.0), gram negatif mikroorganizma Klebsiella pneumonia 9 (%6.2) ve Acinetobacter baumannii 9 (%6.2) olduğu belirlendi. Mikroorganizmaların duyarlılık analizi sonuçlarına göre gram pozitiflerde ampisilin-sulbaktam direnci görüldüğü, gram negatiflerde ampisilin, seftazidim, meropenem, levofloksasin, amikasin direnci görüldüğü belirlendi. Çalışmamızda ikili karşılaştırmada anlamlı görülen değişkenler çok değişkenli analizle değerlendirildi. Buna göre profilaksi uygulamasının CAE gelişimini azalttığı, yaş ortalaması düştüğünde CAE gelişme riskinin arttığı, anemi ve hipoalbuminemi olmadığında CAE gelişiminin azaldığı sonucu bulundu.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SURGICAL PROPHYLAXIS SUITABILITY AND ANTIMICROBIAL RESISTANCE RATES IN PATIENTS DEVELOPING SURGICAL SITE INFECTION AFTER CRANIAL SURGERY AND VENTRICULAR SHUNT OPERATION IN THE LAST FIVE YEARS Mehmet Cemil CİDDİOĞLU Erciyes University, Institute of Health Sciences, Department of Clinical Bacteriology and Infectious Diseases Master Thesis, MAY 2024 Advisor: Assoc. Prof. Gamze KALIN ÜNÜVAR ABSTRACT Despite advances in healthcare, surgical site infections continue to be an important cause of morbidity and mortality in surgery. Post-surgical infections and antimicrobial applications increase hospitalization and the economic burden increases with the antimicrobial treatments applied. The process, which started with prophylaxis applications, continues with antimicrobial treatments used in post-surgical infections and may cause antimicrobial resistance problems. In this study, patients over the age of 18 who developed surgical site infection after neurosurgery in Erciyes University Hospital between 2016 and 2020 were evaluated retrospectively. It was aimed to determine the appropriateness of antimicrobial prophylaxis applications and antimicrobial resistance rates in patients hospitalized in neurosurgery service and neurosurgery intensive care units. While each patient was included in the study once, each growth was considered as different growth. The data were evaluated in the SPSS 22.0 statistical package program. The p ˂ 0.05 value was considered statistically significant. This study was approved by the Erciyes University Clinical Research Ethics Committee. A total of 274 patients (136 with CAE and 138 without CAE) were retrospectively evaluated. 155 specimens obtained from patients who developed CAE were analyzed. The mean age of the patients who developed CAE was 48 (±15.18) years and the mean age of the patients who did not develop CAE was 54 (±16.51) years. The patients were equally distributed in terms of gender. The most common surgical operations were intracranial mass [144 (52%)] and intracranial hematoma drainage [38 (14%)]. The rate of prophylaxis application was 62.5% in patients who developed CAE and 88% in those who did not. Prophylaxis compliance was 67% in patients who developed CAE and 62% in those who did not. While mortality was observed in 30 (22.1%) of the patients who developed CAE, mortality was observed in 15 (11%) patients with 90 or more hospitalization days after prolonged hospitalization. Staphylococcus aureus was the most frequently isolated gram positive microorganism (35(24.0%), Klebsiella pneumonia 9 (6.2%) and Acinetobacter baumannii 9 (6.2%). According to the results of susceptibility analysis of the microorganisms, it was determined that ampicillin-sulbactam resistance was observed in gram positive and ampicillin, ceftazidime, meropenem, levofloxacin, amikacin resistance was observed in gram negative microorganisms. In our study, variables that were found to be significant in pairwise comparison were evaluated by multivariate analysis. Accordingly, it was found that prophylaxis decreased the development of CAE, the risk of CAE increased when the mean age decreased, and the development of CAE decreased in the absence of anemia and hypoalbuminemia.