Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinde çalışan hekimlerin kardiyopulmoner resusitasyon konusundaki yaklaşımları
Attitudes of doctors working in Abant Izzet Baysal University Health Center for Research and Practice on cardio-pulmonary resuscitation
  1. Tez No: 330063
  2. Yazar: HAMİT YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Doktor, Kardiak arrest, Kardiyopulmoner Resüsitasyon, Doctor, Cardiac arrest, Cardiopulmonary resuscitation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırma, doktorların kardiyopulmoner resüsitasyon konusundaki yaklaşımlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı.Araştırmanın evrenini; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan 246 doktor oluşturmaktadır. Örneklemi ise; bu hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 234 doktor oluşturdu.Araştırma verileri anket formu ile toplandı. Anket formu; doktorların demografik özellikleri ve KPR konusundaki bilgilerine yönelik 30 sorudan meydana geldi (Ek 1). Anket sorularının hazırlanmasında konu ile ilgili literatürlerden yararlanıldı. Soru formları 27.02.2012--04.06.2012 tarihleri arasında uygulandı.Çalışma verileri değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Mann Whitney U ve Independest Samples“t”testleri kullanıldı.Araştırmaya katılan doktorların %90'ının KPR uyguladıkları ve/veya izledikleri tespit edildi.Araştırmaya katılan doktorların büyük çoğunluğunun, %62'sinin (n:145), KPR kursuna katılmadığı saptandı.Çalışmada, doktorların büyük çoğunluğunun, %64.1 (n:150) beş yılda bir hazırlanan kılavuzdan haberdar olmadıkları anlaşıldı.Çalışmaya katılan doktorların tamamına yakınının, %92.7'sinin (n:217), bilinci kapalı bir hastanın solunumunu kontrol etme yöntemi olan `bak-dinle-hisset'i bildiği tespit edildi.Sonuç olarak doktorların çoğunun KPR konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları anlaşıldı
Özet (Çeviri)
This research was planned to evaluate the attitudes of doctors about cardio-pulmonary resuscitation (CPR).Universe of the research was constituted by 246 doctors working in Abant Izzet Baysal Unıversity Abant İzzet Baysal Üniversitesi Health Center For Research and Practice. Sample of the study was composed of 234 doctors who were working in this hospital and accepted to participate in this research.Research datas were collected with questionnaire. Questionnaire was comprised of 30 questions including the demographic spesifications and the CPR knowledge of the doctors. Existing literature about the research were used to arrange questionnaire. Questionnaires were applied between 27.02.2012--04.06.Definitive stastistical methods, Mann Whitney U and Independest Samples“t”tests were used in evaluation of datas.It was determined that %90 of the participants were applied and/or watced CPR, %62 of participants were not attended to any CPR course. %64.1 of the participants have not noticed of the guide prepared every five year.Almost whole of the participants (%92.7) were know about the ?watch it-hear it-feel it?, which is the method for the controlling unconscious patient?s breathing.As a result, most doctors do not have sufficient knowledge of CPR was understood.