Hastane etik ikliminin hemşirelerin fiziksel kısıtlamaya ilişkin algılarına etkisi
The effects of hospital ethical climate on nurses perception of physical restraint
- Tez No: 536828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Etik, İklim, Fiziksel kısıtlama, Nursing, Ethics, Climate, Physical restraint
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma hastane etik ikliminin hemşirelerin fiziksel kısıtlamaya ilişkin algılarına etkisini belirlemek amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çalışan fiziksel tespit uygulaması kullanan hemşireler alınmıştır. Araştırmanın evrenini 300, örneklemi 200 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Hastane Etik İklim Ölçeği (HEİÖ), Hemşirelerin Fiziksel Kısıtlamaya İlişkin Bilgi, Tutum ve Uygulamaları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, Pearson's korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hemşirelerin HEİÖ puanının (81.19±17.85) ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin fiziksel kısıtlama kullanımına ilişkin bilgi düzeyinin (7.14±2.66) ortalamanın üzerinde olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel kısıtlamaya ilişkin sergiledikleri tutumun (27.14±6.89) orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel kısıtlama uygulamalarının (30.77±7.77) kısıtlamaya uygun yapıldığı belirlenmiştir. Hemşirelerin fiziksel kısıtlamaya ilişkin bilgi düzeyini, HEİÖ yöneticiler, hastane ve doktorlar alt boyutlarının yordadığı belirlenmiştir (R= .523, R2= .273). Hemşirelerin fiziksel kısıtlama kullanımına ilişkin tutumlarını, HEİÖ doktorlar ve hastane alt boyutlarının yordadığı belirlenmiştir (R= .486, R2= .237). Hemşirelerin fiziksel kısıtlamaya ilişkin uygulamalarını ise, HEİÖ hastane alt boyutunun yordadığı belirlenmiştir (R= .577, R2= .333). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin görev yaptıkları hastaneye ilişkin sahip oldukları etik iklimin, hemşirelerin fiziksel kısıtlama kullanımında bilgi düzeyi, sergiledikleri tutum ve uygulamalarına ilişkin algısını yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research done by using correlational survey model to determine hospital's ethical climate on nurses' perception of physical restraint. The survey has been done on the nurses whom use physical restraint method and these nurses work at Düzce Atatürk Public Hospital and Düzce Universty Medical Application and Research Center. 200 nurses has been surveyed on this research. The data were collected by using Hospital Ethical Climate Survey (HECS), Attitudes, Levels of Knowledge and Practice of Staff Regarding the Physical Restraint Questionnaire. The evaluation of datas utilized by using number, percentage, mean and standard deviation, Pearson's Correlation Analysis and multiple regression analysis. According to the research findings, nurses' HECS point (81.19±17.85) is above average. It was found that the level of knowledge about the use of phsical restraints of Nurses' was (7.14±2.66) above average. It was found that the attitudes of the Nurses' regarding the use of physical restraints were (27.14±6.89) is medium level. It was determined that the physical restraint practices of the Nurses' were made in adequate (30.77±7.77) with the restriction. The relation between nurses' sub dimension of HECS hospital, doctors, administrators and nurses's knowledge of pyhsical restraint has been found out meaningful (R= .523, R2= .273). The relation between nurses' sub dimension of HECS hospital, doctors and nurses's behavior of pyhsical restraint has been found out meaningful (R= .486, R2= .237). The relation between nurses' sub dimension of HECS hospital and nurses' application of pyhsical restraint has been found out meaningful (R= .577, R2= .333). According to the results obtained from the study, it was determined that the ethical climate of nurses predicted the perception of the nurses about the level of knowledge, the attitudes and practices of the physical restraint.