Bir dış politika tekniği olarak kamu diplomasisi: Karar verme süreci üzerine etkisi
Public diplomasi as a foreign policy technique, and its effect on decision making process
- Tez No: 330146
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Diplomasi, Karar Verme, Ulus Markası, Public Diplomacy, Soft Power, Diplomacy, Decision Making, Nation Branding
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Günümüzde artan iletişim olanaklarının uluslararası ortamı da tesiri altına almasıyla birlikte, diplomasideki geleneksel uygulamalar yetersiz kalmaya başlamıştır. Bununla birlikte, toplumların birbiriyle etkileşim haline geçtiği farklı yöntemler devreye girmiştir. Bir dış politika tekniği olarak ortaya çıkan ve kamu diplomasisi olarak adlandırılan söz konusu yöntemi, ?uluslararası ortamda bir devletin, dış politikasının icrasında kullandığı resmî diplomatik kanallara ilave olarak, birey, grup, şirket vb. unsurlarını devreye sokarak hedef toplumu ve karar vericilerini olumlu şekilde etkilemek suretiyle kendi milli çıkarlarını sağlama faaliyeti? olarak tanımlayabiliriz. Burada önemli olan husus kamu diplomasisi faaliyetlerinin devletlerin yönlendirmesiyle icra edilmesidir. Aksi taktirde yumuşak güç ile aynı anlama gelecek olan söz konusu kavramı, yumuşak güçten ayıran temel husus da bu olmaktadır. Diğer taraftan devletlerin karar verme süreçleri üzerinde durularak karar vericilerin özellikle dış politikaya ait kararları verirken ne gibi faktörlerden etkilendikleri ve kamu diplomasisinin bahse konu faktörleri ne şekilde etkilediği ortaya konulmuştur. Çalışmada kamu diplomasisi uygulamalarının karar verme süreci üzerindeki etkisi ele alınmış ve sürece yaptığı katkılar uluslararası ortamdaki örnek uygulamalardan hareketle açıklanmıştır. Netice itibarıyla, Türkiye'nin sahip olduğu kamu diplomasisi olanakları kıymetlendirilmiş ve bu kaynakların da verdiği güçle nasıl bir teşkilat yapısıyla daha etkin bir dış politik güç imkân ve kabiliyetine kavuşulabilineceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the increase in the communication facilities affects the International Environment, so it makes the traditional diplamacy efforts insufficient. At the same time, some other techniques have been activated. The public diplomacy as a foreign policy technique is one of them. We can define the term public diplomacy as ?instead of the official diplomatic channels, using individuals, groups, and companies of a country, via affecting the target community and decision makers to change their ideas on behalf of the interests of the other country?. But the most important distinction here is the guidance of the governments. Otherwise, this term would be the same as the soft power. On the other hand, the decision making process of governments has been put forward in this study. By doing so, our aim is to discover other factors which are effective during the decision making process. Also in this study, we examined the effects of public diplomacy on the decision making process. While explaining the process, we have utilized some recent examples related to the public diplomacy, which is used by some of the governments in the international environment. Consequently, the public diplomacy resources which Turkey possess have been evaluated and it has been tried to explain how to reach an efficient political power with facility and capability by the help of a strong organizational structure.