Acquisition of causative/inchoative transitivity alternations by Turkish learners of L2 English
Ettirgen/başlamalı geçişlilik değişimlerinin ikinci dil olarak İngilizce öğrenen Türkler tarafından edinimi
- Tez No: 330157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ettirgen/başlamalı geçişlilik değişimi, Bilinç yükseltme, Vurgulamalı kural öğretimi, Anadil etkisi, İkinci dil edinimi, causative/inchoative transitivity alternation, consciousness raising, explicit instruction, L1 influence, second language acquisition
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı iki boyutludur. İlk amaç, anadili Türkçe olan ve İngilizceyi ikinci dil olarak edinen Türklerin İngilizcedeki ettirgen/başlamalı geçişlilik değişimlerini edinme süreçlerinde ana dilin etkisini araştırmaktı. İkinci amaçsa vurgulamalı kural öğretim tekniğinin öğrenenlerin ettirgen/başlamalı geçişlilik değişimlerini edinme süreçlerine yardımcı olup olmadığını görmekti. Çalışmanın birinci bölümü için Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü ikinci sınıfta okuyan 53 öğrenciye Dilbilgisi Yargı ve Düzeltme Testi (DYDT), Tercih Testi (TT) ve Çeviri Testi (ÇT)'nden oluşan bir ön-test verildi. Ön-testten sonra sınıflardan biri çalışmanın deney grubu diğeri de kontrol grubu olarak belirlendi. Deney grubuna bilinç yükseltme aktiviteleri şeklinde vurgulamalı kural öğretim tekniği uygulanırken kontrol grubu ettirgen/başlamalı geçişlilik değişimleri konusunda hiçbir açıklamaya maruz kalmadı. Uygulamadan bir hafta sonra iki gruba da son-test; 10 hafta sonraysa yine iki gruba izleme testi verildi. Çalışmanın başında iki grup arasında istatistiksel olarak bir fark olmamasına rağmen çalışmanın sonunda uyguladığımız Karışık Ölçümler için İki Faktörlü ANOVA testi deney grubunun DYDT'deki başarısının kontrol grubunun başarısından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was two-fold. The first aim was to investigate whether L1 has a role in the acquisition of English causative/inchoative transitivity alternations by Turkish native speakers of L2 English. The second aim was to see whether explicit instruction would help learners in their acquisition of causative/inchoative transitivity alternations. For the first part of the study, a pre-test that consisted of a grammaticality judgment and correction task (GJCT), a preference task (PT) and a translation task (TT) was given to 53 second-year students attending Çukurova University English Language Teaching Department. After the pre-test, one of the classes served as the experimental group and the other as the control group. The experimental group received explicit instruction in the form of consciousness-raising activities while the control group was not exposed to any instruction on causative/inchoative transitivity alternations. One week after the treatment, we gave the post-test to both groups and 10 weeks after the post-test we gave the follow-up test again to both groups. At the beginning of the study, performance of the participants in both groups did not show any statistically significant difference. However, the mixed design ANOVA test revealed that performance of the participants in the experimental group differed significantly on the GJCT from that of the control group at the end of the study.