6. sınıf matematik derslerinde web üzerinden sunulan eğitsel matematik oyunlarının öğrenci başarısına etkisi
The effects of instruction with web based games on sixth grade students' academic achievement in fractions and decimals subject in mathematics lesson
- Tez No: 330171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitsel oyun, Oyun Matematik İlişkisi, Matematik Öğretimi, Matematik Başarısı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, 6. sınıf matematik derslerinde web tabanlı oyun kullanımının matematik başarısı üzerine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır.2010-2011 eğitim-öğretim yılı ikinci yarıyılında, İstanbul ili Sarıyer ilçesi'ndeki özel bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilen araştırma, yarı deneyseldir. Araştırma 75 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Web üzerinden sunulan bilgisayar destekli eğitsel oyun ve etkinliklerin mevcut yönteme göre etkililiğini sınamak için iki deney grubu ve iki kontrol grubu oluşturulmuştur. Gruplar ilköğretim 5. sınıftaki akademik başarı ortalamalarına ve demografik özelliklerine göre eşleştirildikten sonra, deney ve kontrol gruplarına seçkisiz atama yöntemiyle atanmıştır. Araştırma, deney süresince bütün gruplarda araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir ve 8 hafta sürmüştür.Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere çalışma başlangıcında ?Matematik Başarı Testi? ön test olarak ve çalışma bitiminde son test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonunda deney gruplarındaki öğrencilere ?görüşme alma formu? uygulanarak, öğrencilerin tekniklere ve uygulamaya ilişkin düşünceleri alınmıştır.Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için başarı testinden elde edilen veriler üzerinde t test ve kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda web tabanlı matematik oyunlarının akademik başarı üzerinde daha etkili olduğunu göstermiştir.Deney gruplarındaki öğrenciler Görüşme Formu'nda web tabanlı oyunların sağladığı görsellikle ve aktif katılımla derse ilgilerinin arttığını, daha iyi motive olduklarını ve dersi daha iyi öğrendiklerini belirtmişler.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of web based mathematics games on sixth grade students? academic achievement in ?fractions and decimals? subject in mathematics lesson.The study applied in a private elementary school the distric of Istanbul in the first semester of 2010-2011 academic year was a semi-experimental study. The participiants of the study were 75 students. Two experiment groups and two control groups were formed to compare the effects of web based matematics games and manipulations and present method. After the groups were matched with fifth grade academic scores and demographic features, the groups were appointed to experiment and control groups with random selection method. The study was conducted by researcher in all groups through the experiment and lasted in eight weeks.At the beginning of the study, ?Mathematics Achievement Test? was applied in all groups as pretest and at the end of the study as posttest. At the end of the study, ?Interview Form? was used in experiment groups for getting students? opinions about techniques and application.T test and covariance analysis (ANCOVA) was used on the data obtained from achievement test to find out whether there were statistically significant differences between the groups. The result of analysis indicated that web based mathematics games were more effective in terms of academic achievement.The students in the experimental groups stated that their interest to the lesson had increased, they had motivated and learned the lesson more than before. Learning mathematics with web based games was getting fun for them.