Kimya dersi kimyasal reaksiyonlar ve enerji ünitesiyle ilgili yapılandırmacı yaklaşıma dayalı bir aktif öğrenme materyalinin geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Development, application and evaluation of an active learning material based on constructivist approach in the subject of chemical reactions and energy in the high school chemistry
- Tez No: 330192
- Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN TARHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal Reaksiyonlar ve Enerji, kavram yanılgısı, aktif öğrenme, probleme dayalı öğrenme, işbirlikli öğrenme, beyin fırtınası, kimya dersine yönelik tutum, kendi kendine öğrenme becerileri, Chemical Reactions and Energy, misconception, active learning, problem based learning, cooperative learning, brainstorming, attitude towards chemistry lesson, self-directed learning skills
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 451
Özet
Gerçekleştirilen araştırmada; 11. sınıf kimya dersi programında yer alan Kimyasal Reaksiyonlar ve Enerji ünitesine yönelik dünya literatüründe belirlenmiş kavram yanılgıları dikkate alınarak yapılandırmacı modele dayalı; beyin fırtınası, deneysel uygulama, işbirlikli, probleme dayalı ve bilgisayar destekli gibi çeşitli aktif öğrenme yöntem, teknik ve stratejilerinden yararlanılarak öğrenci ve öğretmenler için yeni bir materyal geliştirilmiştir. Geliştirilen materyal ile veri toplama aracı olarak kullanılan -Hazır Bulunuşluk ve -Başarı Testleri, -Aktif Öğrenme Süreci Değerlendirme, -Kimya Dersine Yönelik Tutum ve -Kendi Kendine Öğrenme Becerileri Ölçeklerinin geçerlilik güvenilirliklerinin belirlenmesinin ardından İzmir ilindeki bir lisede uygulamaları gerçekleştirilerek değerlendirilmiştir.Ön test-son test kontrol gruplu yarı-deneysel deseninin uygulandığı araştırmakapsamında, geliştirilen materyalin uygulanması öncesinde; aktif öğrenmede öğrenci, öğretmen ve sınıf ortamına yönelik gerekli hazır bulunuşluklar sağlanmıştır. Uygulama okulundan seçilen iki adet 11. sınıfta; tabakalı rastgele örneklem desenine göre Kontrol (N=20) ve Deney (N=21) Grupları ile Deney Alt Grupları oluşturulmuştur. Deney Grubunda yapılandırmacılığa dayalı aktif öğrenme materyali, Kontrol Grubunda ise mevcut kimya öğretim programı aynı öğretmen tarafından veMEB programında öngörülen sürelerde uygulanmıştır. Aktif Öğrenme Süreci Değerlendirme Ölçeği, öğrenme sürecinde periyodik olarak yalnızca Deney Grubuna; diğer tüm veri toplama araçları ise uygulama öncesi ve sonrasında her iki gruba da uygulanmıştır. Süreçte elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS programıyla gerçekleştirilmiş ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme verilerinden de yararlanılarak değerlendirilmiştir.Sonuçlar; akademik başarıları, 6 ay sonrası için bilgilerin kalıcılığı, kavram yanılgısı oluşumları, derse ve uygulamaya yönelik tutumlar ile kendi kendine öğrenme becerileri açısından Deney Grubunun Kontrole kıyasla anlamlı düzeyde olumlu artışları yansıttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; the new material based on constructivism was developed for the students and the teachers by using various active learning methods, techniques and strategies such as brain storming, experimental activities, cooperative learning, problem based learning and computer assisted learning, by considering misconceptions determined in the world literature as to the unit of ?Chemical Reactions and Energy? in the programme of 11th grade. After the validities and reliabilities of the material and -Readiness Test, -Achievement Test, -Active Learning Process Assessment Scale, -Attitude Scale towards Chemistry Lesson and -SelfDirected Learning Skills Scale were defined, the applications were evaluated by performing in a high school in Izmir, Turkey.In the context of the research where quasi-experimental with pre-test, posttest control group design was applied, before the application of the material; the readiness of students, teacher and classroom environments in active learning wereensured. Control (N=20) and Experimental (N=21) Groups and Experimental Subgroups were formed according to stratified random sampling method in two classes of 11th grade determined in the school. The unit of ?Chemical Reactions and Energy? was taught according to the active learning material in the Experimental Group and existing education programme in the Control Group by the same teacher within the equal periods. Active Learning Process Assessment Scale was only applied in the Experimental Group periodically in the process, but all of the instruments wereapplied in both groups in the pre- and post-application. The statistical analyses of the data obtained from the results of the all applications were carried out with SPSS programme and evaluated by using the data of Semi-Structured Interviews. The results showed that Experimental Group reflected significant positive increases compared with Control Group in terms of academic achievement, retention of the information after 6 months from the instruction, formation of misconceptions, attitudes towards the lesson and the application, and self-directed learning skills.