İlköğretim 7. ve 8. sınıflarda Türkçe-matematik birlikteliğinin öğrencilerin problem çözme becerisine etkisi
Effect of Turkish-maths unity on students' solving problems in 7th and 8th grades in primary school
- Tez No: 330210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK KEŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Becerileri, Problem Çözme Becerisi, Turkish Skills, Problem Solving Skills
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Dil, matematiğin önemli bir öğesidir. Özellikle problem çözme sürecinde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan biri de soruyu doğru anlayamama üzerine temellendirilebilir. Bu durum beraberinde matematiksel problemlerde kullanmamız gereken Türkçe becerilerin problem çözme sürecimize nasıl bir katkısı olduğu sorusunu getirir. Bu çalışmanın amacı İlköğretim 7. ve 8. sınıflarda Türkçe-Matematik birlikteliğinin öğrencilerin problem çözme becerisine etkisini incelemektir.Türkçe kısmında okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri ele alınırken, matematik kısmında problem çözme süreci ele alınmıştır. Özellikle sözel problemlerdeki başarısızlığın, öğrencilerin okuduğunu anlayamaması, yazamaması, ifade edememesi ve bunun sonucunda çözüme yönelik bir şema oluşturamamasından kaynaklandığı düşünülmektedir.Çalışmamızın örneklemini; İstanbul ili Büyükçekmece İlçesinde bulunan Yalçın Çiftçioğlu İlköğretim Okulu, Dr. Sadık Ahmet İlköğretim Okulu, Fatih Koleji ve Akademi Koleji okullarındaki 100 7. sınıf ve 100 8. sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Örnekleme katılan öğrencilere 20 soruluk problem testi uygulanmıştır ve Türkçe Becerilerini belirlemeye yönelik okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri değerlendirme formları öğrencilerin Türkçe Öğretmenleri tarafından doldurulmuştur.Bu araştırma kapsamında nitel ve nicel araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırmanın gerçekleşmesinde veri toplama yöntemi olarak klinik mülakat yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin problem çözme becerilerini yansıtan gözlem, görüşme ve video kayıtları yoluyla veri toplanacaktır. Öğrencilere denklem problemlerini içeren problem testi uygulanması ve elde edilen puan ile Türkçe Becerileri değerlendirme formlarından elde edilen puanların arasındaki ilişkiye bakılması da araştırmanın nicel boyutunu oluşturmaktadır. Araştırmada nicel verilerin analizi PASW statistics 18 paket programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırma sonucunda genel Türkçe okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ile matematik problem çözme becerisi arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlara bakıldığında 7. sınıf öğrencilerinde matematik puanı ile okuma becerisi arasındaki ilişki diğerlerine göre daha güçlüdür. 8. sınıf öğrencilerinde ise matematik puanı ile dinleme becerisi arasındaki ilişki diğerlerine göre daha güçlü olarak tespit edilmiştir.Bu çalışma ışığı altında Türkçe dersinde kazanılan dil becerilerinin problem çözme süreciyle ilişkili olduğu, bu nedenle Türkçe derslerinde bu becerilerin özellikle ele alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu amaçla yapılacak olan matematiksel okuma, yazma, konuşma veya dinleme etkinliklerinin öğrencilerin problem çözümüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Language is an important element of Maths. One of the common problems that we encounter especially in the process of solving operations can be based on misunderstanding the question. This situation makes us think how Turkish skills, we need to use in mathematical operations, assists our process of solving problems. The aim of this study is to examine the effects of Turkish-Maths unity in the process of solving problem on 7th and 8th grade students in primary schools. While reading, writing, listening and speaking skills are examined in Turkish part, process of solving operations are examined in maths part. It is thought failure especially in the process of solving verbal operations results from that students could not understand what they read, write, express or form a diagram.Illustration of our study includes a hundred 7th grades students and a hundred 8th grades students -200 students in total- from primary schools which are Yalçın Çiftçioğlu primary school, Dr. Sadık Ahmet primary school, Fatih College and Akademi College in Büyükçekmece/İstanbul. We have carried out a test to these students including 20 questions that evaluates Turkish- Maths unity. Reading, listening, writing and speaking; Turkish skills assessment forms are evaluated with the help of Turkish teachers.In the scope of this research, qualitative and quantitative research methods will be used. As a method of data collection, clinical interview method is used in realization of the research. The data is collected through observation, interview and video recordings, which reflects students' problem-solving skills. Quantitative dimention of the research is formed by scores obtained from problem test including equations and Turkish Skills assessment forms. Quantitative data analysis of research are made by using PASW statistics 18 package program.Research is resulted by a positive correlation between Turkish reading, writing, listening and speaking skills and mathematics problem solving skills. According to the results, for 7th grade students, the relation between math score and reading skills is much stronger than others. On the other hand, for 8th grade students, the relation between math score and listening skills is much stronger than the others.In the light of this study, it is understood that language skills gained in Turkish lessons is related with the the process of problem solving; so that these skills must be addressed in Turkish lessons carefully. For this purpose, it is thought that mathematical reading, writing, speaking or listening activities will contribute students? problem solving skills.