Cumhuriyet Dönemi eğitim bütçeleri
Education budgets in Republic Period
  1. Tez No: 330223
  2. Yazar: SAİDE AYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Eğitim Tarihi, Ekonomi Politikaları, Bütçe, History of Turkish Education, Economical Politics, Budget
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Cumhuriyet Dönemi Milli Eğitim Bütçeleri başlıklı bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de cumhuriyet döneminde eğitime ayrılan bütçenin eğitim politikaları ekseninde nasıl şekillendiğinin ortaya konmasıdır. Bu araştırma ile geçmişteki eğitim politikalarının uygulanmasında mali durum dengelerinin nasıl düzenlendiği ortaya konmaya çalışılmaktadır. Çalışmada 1923-1950 yılları arasında MEB'e ayrılan bütçelerin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel bakımdan nasıl bir rota izlediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede 1923-1950 yılları arasında gerçekleşen eğitim politikalarına yer verilmiş, her yılın bütçeleri incelenerek etkileşimleri üzerinde durulmuştur. Sayısal bilgi ve verilerden yararlanılarak, Atatürk ve İnönü dönemleri kendi içlerinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study, which is titled Education Budgets in Republic Period is to bring how the education budgets in republic period were shaped up by taking the educational politics into consideration. It is tried to be explained with this study how the balances of financial position organized while enforcing the educational politics in the past. It is tried to be brought how the budget that was allocated for the Ministry of Education in the years between 1923 and 1950 was used in the social, politics, economical and cultural areas up in this study. For this reason it was given place to the educational politics in the years between 1923 and 1950, and the budgets of every year were examined by dwelling on interactions between them. Atatürk and Inönü periods were explained by themselves by benefiting from numerical information's and data.