İlköğretim okullarında örgütsel öğrenme engelleri
Organizational learning obstacles in primary schools
- Tez No: 330256
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, öğrenen örgüt, örgütsel öğrenme, örgütsel öğrenme engelleri, Learning, learning organization, organizational learning, organizational learning obstacles
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırmanın amacı, resmi ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel öğrenme engelleri üzerine görüşlerini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için“örgütsel öğrenme engelleri nelerdir ve çeşitli demografik değişkenler açısından öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?”sorularına cevap bulunmaya çalışılmıştır.Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini Manisa'nın Ahmetli, Akhisar, Salihli ve Turgutlu ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görevli 422 öğretmen oluşturmaktadır. Örgütsel öğrenme engellerinin belirlenmesi için araştırmacı tarafından ölçme aracı olarak örgütsel öğrenme engelleri ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının ilk bölümünde“Kişisel Bilgiler”, ikinci bölümünde,“Örgütsel Öğrenme Engelleri Ölçeği”bulunmaktadır.Çalışmanın cinsiyet, branş ve mezun olunan okul değişkenleri iki kategorili olduğundan, bu bağımsız değişkenlere ilişkin ortalamalar arasındaki farkın anlamlılığının test edilmesinde“t”testi, mesleki kıdem ve yaş değişkenlerinde ise ikiden çok grup olduğundan Tek Yönlü ANOVA kullanılmıştır.Araştırma bulgularında, cinsiyet, branş ve hizmet süresi bağımsız değişkenlerine göre resmi ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin örgütsel öğrenme engellerine ilişkin algıları arasında .05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmazken, mezun olunan okul, mesleki kıdem ve yaş değişkenleri açısından .05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmaktadır.Araştırma sonucuna göre, öğretmenlerin öğrenmelerini engelleyen sebeplerin ortadan kaldırılması için okuldaki koşulların iyileştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the opinions of teachers working in public primary schools on organizational learning obstacles. In order to reach this conclusion it is tried to find an answer to such questions like; what are the organizational learning obstacles, is there any significant difference between the opinions of teachers in terms of various demographical variants.The study is a descriptive work in survey model. The 422 teachers who are employed in public primary schools in Ahmetli, Akhisar, Salihli and Turgutlu districts of Manisa constitute the sampling of the study. Organizational learning obstacles scale has been developed as the measuring tool by the researcher in order to determine the organizational learning obstacles.“Personal Information”takes place in the first section of data collection tool used in the study while“Organizational Learning Obstacles Scale”is at its second section.As sex, branch and graduated school variants of the study are in two categories,“t”test has been used for the testing of the significance of difference between the averages related to such independent variants and one way ANOVA test has been used in professional seniority and age variants as there are more than two groups in such variants.In study findings, while no difference is seen at .05 significance level between the perceptions of teachers who work in public primary schools regarding organizational learning obstacles according to independents variants like sex, branch and service term, there is a difference at .05 significance level in terms of graduated school, professional seniority and age variants.According to the result of the study the conditions at schools should be improved in order for the removal of the subjects that obstruct teachers' learning.