İslam felsefesinde aile ahlâkı Nasîruddin et Tûsî örneği
Family ethics in Islamic philosophy a case study of N. Tusi
  1. Tez No: 330294
  2. Yazar: KASIM BARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Ahlakı, Değerler, erdemler, İslam Felsefesi, N.Tusi, Family Ethics, Values, Virtues, Islamic Philosophy, Nasîruddin Tûsî
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İslam Felsefesinde, ahlak geleneği içinde aile ahlakının ele alınmasını hedeflediğimiz bu çalışmamızda temel hareket noktamız büyük filozof Nasiruddin Tusi olacaktır. Tezimizin giriş kısmında yöntemimizi açıklamaya çalıştık. Birinci bölümde ise Nasıruddin et Tusi Ve İlmi Kişiliği üzerinde durmaya çalışarak bu büyük filozofun ahlak ilminde yerini belirlemeye çalıştık.Çalışmamızın İkinci bölümünü İslam Ahlakında aile ahlakına ayırdık. Filozofların aile yönetimini ve ilişkilerini klasik ahlak kitaplarında nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymak bu bölümün çabası oldu..Tezimizin Üçüncü bölümünde ise, N.Tusi'nin Aile ahlakı konusunu kendinden önceki felsefi birikim ve kendisinden sonraki katkıları açısından tetkik ettikBu tezin temel araştırma problemi, toplumsal örgütlenmenin ilk çekirdeği olan ailenin felsefi dille İslam felsefesi tarihinde teorik ve pratik boyutlarıyla nasıl ele alındığını ortaya koymaya çalışmaktır. Bu tezin temel araştırma problemi, toplumsal örgütlenmenin ilk çekirdeği olan ailenin felsefi dille İslam felsefesi tarihindeN.Tusi'nin ahlaka dair eserleri doğrudan İslami olmayan iki kaynağa dayanır;Yunan ve İslam öncesi İran.Bu Kur'an ve hadis kaynaklarının Tusi'nin eserlerinin özünde var olmadığı anlamına gelmemelidir. Tusi, felsefi bir ahlakın oluşturulmasına katkı sağladı.
Özet (Çeviri)
Family Ethics in Islamic Philosophy, A Case Study of N.TusiOur basic starting point of this study is the great philosopher Nasîruddin Tûsî and our aim is to handle the family ethics within the moral convention in Islamic Philosophy. We tried to explain our methods in the introduction part of our thesis. In the first section we tried to localize the great philosopher of Nasiruddin Tusi in moral ethics, emphasizing on his scientific figure.In the second section of our study we handled family ethics in Islamic Principles. Our attempt in this section is to state how do the philosophers evaluate family management and relations in classical morality books.In the third part of our thesis we examined the subject of the family ethics of Nasîruddin Tûsî in terms of his former philosophical knowledge and his latter contribution.The basic research problem of this thesis is to introduce how does the first nucleus of the social organization `family ethics? take in hand both theoretical and practical dimensions in Islamic philosophy with a philosophic language. The works of Nasiruddin Tusi relating to the ethics depend on the two sources which are not directly Islamic; Greek and preislamic Iranian. This must not mean that the sourses of Koron and hadith do not exist in the nature of Tusi?s Works. Tusi provided a contribution to the constition of pholosophic virtue.