Celaleddin Devvani ve Kınalızade Ali'nin ahlak felsefelerinde aile sorunu
The problem of family in the ethics' of Jalaladdin Dawwani and Kınalizada Ali
- Tez No: 460544
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aile Ahlakı, Devvani, Kınalızade, Ahlak Felsefesi, Family Ethics, Dawwani, Kinalizada, Ethics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İslam Ahlak Felsefesinde Tedbiru'l-Menzil (Ev İdaresi) başlığı altında; eve olan ihtiyaç, ev ekonomisi, aile idaresi, çocukların idaresi ve eğitimi, köle ve hizmetçilerin idaresi, ebeveyn haklarına riayet ve genel görgü kuralları konuları işlenmiştir. Aile ahlakını ilgilendiren konuların ilgili başlık altında bu içerik ve kapsamda ele alınmasının kaynağı, Tusî'dir. Tusî'den sonra bir gelenek halini alan bu şekil ve içerik üzere eser yazan müellifler arasında tez konumuzun kapsamında olan Devvani ve Kınalızade de bulunmaktadır. Şekil ve format yönünden Tusî'ye özgü olan bu çalışmaların kaynaklarında, dolaylı yoldan ve direkt olarak birçok eser, düşünür ve öğretiye rastlanmaktadır. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu kaynakları genel olarak felsefi, dini ve kültürel olarak tanımlayabiliriz. Çalışmamızda, böylesine köklü bir arka plandan beslenerek eserlerini oluşturan Devvani ve Kınalızade'nin aile ahlakı konusunda ele aldıkları görüşler incelenecek ve bu görüşlerin niteliği ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Daha sonra incelenen bu görüşler etik açıdan değerlendirilerek var olan etik değerler ve sorunlar tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In Islamic Ethics, under the title of home economics (Tedbiru'l-Menzil), several topics such as welfare and education of children, house holdings, slaves and server managements, obedience of parents' rights and general customs and manners have been treated. The contents of these topics being discussed as related to family ethics can be rooted to Tusi. After Tusi this kind of content has become a tradition which Dawwani and Kinalizada followed and they are the subject of the thesis. It can be encountered that there are a lot of direct or indirect works, philosophers and disciplines in the sources that are unique to Tusi. Generally, these sources which have thousands years history, can be identified as philosophical, religious and cultural sources. In this thesis, the view of Dawwani and Kinalizada on this subject of family ethics that has such history is studied and is tried to be pointed out their qualifications. In conclusion, ethical values and problems in these writers' views are tried to be determined by evaluating their works ethically.