İlköğretim öğretmenlerinin kontrol düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Analyzing control levels of elementary school teachers in terms of various variables
- Tez No: 330400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EKBER ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, öğretmenin kontrol düzeyi, disiplin modelleri, Classroom management, control level of teacher, discipline models
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İlköğretim öğretmenlerinin kontrol düzeylerini belirleyen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmeyi ve ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin kontrol yaklaşımları ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan bu çalışmanın verileri, Hakkkari il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında 2011-2012 eğitim-öğretim yılında görev yapan sınıf ve alan öğretmenlerinin katılımları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistiklerden yararlanılmış, yüzde ve frekans değerlerine yer verilmiştir. Öğretmenlerin kontrol düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre değişiklik gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla da t- testi ve tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) kullanılmıştır. Farklılığın kaynağı tespit edilirken LSD testinden yararlanılmıştır. Ayrıca parametrik olmayan testlerden olan Kruskal-Wallis testi de kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, ilköğretim öğretmenlerinin genel olarak orta düzey kontrol yaklaşımını benimsedikleri ortaya çıkmıştır. Kadın öğretmenlerin sınıflarında öğrencileri daha serbest bıraktıkları, eğitim-öğretim etkinliklerinin sorumluluğunu öğrenciler ile paylaşma eğiliminde oldukları araştırmanın sonuçları arasındadır. İlköğretim öğretmenlerinin benimsedikleri kontrol yaklaşımları alanlarına göre incelendiğinde, görsel sanatlar öğretmenleri ile sınıf ve yabancı dil öğretmenlerin sınıflarında daha düşük düzey kontrol yaklaşımı sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The data of this study, that aims to develop an effective and reliable measuring instrument and to determine the relation between various variables and teachers practicing their profession at elementary schools, is obtained through the contribution of class and branch teachers who worked during the school year of 2011-2012 in elementary schools located in Hakkari city center. In the analysis of data, descriptive statistics were used, percent and frequency values were included. In order to determine whether the control levels of teachers vary depending on various variables or not, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used. In detection of the differential's source, LSD test was used. Also Kruskal-Wallis test which is nonparametric was used.As a result of the study, it is revealed that elementary school teachers, in general, adopt the approach of medium-level control. It is one of the results obtained from the study that female teachers don't establish a strict control over their students and have the tendency to share the responsibility of educational activities with them. As elementary school teachers are analyzed regarding the control approaches adopted by them, the results indicate that visual arts teachers along with foreign language teachers and classroom teachers demonstrate an approach of lower control-level in their classes.