Krediler, alternatif finansman teknikleri ve devlet yardımlarının, KOBİ'lerin finansmanındaki rolü
Role of credits, alternative finance techniques and government support on finance of SMEs
- Tez No: 330445
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Krediler, Alternatif Finansman Teknikleri, Devlet Yardımları, KOBİ, Credits, Alternative Finance Techniques, Government Support, SME
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kredilerin, Alternatif Finansman Tekniklerinin ve Devlet Yardımlarının KOBİ lerin finansmanındaki rolüne ilişkin yapılmış bu çalışmada, öncelikle temel kavramlar ve kredilerle ilgili bilgiler verilmiş, sonraki bölümde finans mevzuatı ve finansal kuruluşlara açıklık getirilmiş, devamında, KOBİ lerin; krediler, alternatif finansman ve devlet yardımları ile bağlantıları irdelenmiş, son bölümde ise Türkiye genelinde, KOBİ lere yönelik olmak üzere söz konusu finansman konularını içeren bir anket uygulanmış, bu anket çalışması değerlendirilerek, sonuç ve öneriler bölümüyle tez sonlandırılmıştır. Tez çalışmasının sonuçlarından anlaşıldığı üzere, ülkemizde faaliyet gösteren KOBİ olarak nitelendirdiğimiz işletmelerin anılan finansman kalemlerinden almış olduğu payların oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. KOBİ?lerin Türkiye?de faaliyet gösteren işletmelerin tamamına yakınını kapsamasına rağmen finansman araçlarından oldukça düşük seviyelerde yararlanmalarının; yasal düzenlemelerin yetersizliği, bankaların anılan işletmelere kredi açma hususundaki yaklaşımı ve KOBİ?lerin yapısal sorunlarından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Anketten çıkarılan sonuçlara göre ise; KOBİ lerin büyük oranda, söz konusu araçlardan yeterince yararlanamadıkları, fazlaca bilgi sahibi olmadıkları, finans kurumları ile olan ilişkilerinin arzulanan boyutta olmadığı, finansal eğitime ihtiyaçlarının olduğu, finansal olarak desteklendikleri durumda performanslarının artacağı sonuçları çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study on the role of credits, alternative finance techniques and government support on finance of SMEs, first, information on basic concepts and credits is given, second, regulations of finance and financial institutions are clarified, then, the relation of SMEs with credits, alternative finance and government support is studied, and finally, a countrywide questionnaire including the questions on financial area for SMEs is conducted, evaluated, and the thesis is ended with the result and suggestions part. As seen in the result of this study, the shares that businesses called SMEs in this country get from finance offices mentioned in the thesis are quite low. Although almost all businesses in Turkey are SMEs, their benefit is quite low. As resulted in the thesis, this is because the insufficient legal regulations, the attitude of the banks about giving credits to these businesses and constitutional problems of the SMEs. According to the results of the questionnaire, SMEs, to a large extent, do not benefit from the mentioned means enough, do not have enough knowledge, do not have good relations with financial institutions, need financial education and their performance would increase if supported financially.