Kültürün uluslararası çevrede faaliyet gösteren işletmelerde çatışma durumlarına etkisi
The effect of culture to the conflict situations in international companies
- Tez No: 330446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşletme, Kültür, Organizasyon, Çatışma, Toplumsal Boyut, International Companies, Organization, Culture, Conflict, Social Dimensions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı uluslararası çevrede faaliyet gösteren işletmelerin yerel çalışanlar, ortak, müşteri veya tedarikçiler ile yürüttükleri işlemlerde kültür faktörünü dikkate alarak çatışmaların çözümünde başarılı olabileceklerini göstermektir. Araştırmada, yerli ve yabancı literatürde kaynak taraması ile çalışma yapılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır ve ilk iki bölümde işletmelerin uluslararası çevreye açılması, üçüncü bölümde yönetim-kültür ilişkisi, dördüncü bölümde kültür ve çatışma modelleri incelenmiş, beşinci ve son bölümde ise sonuca yer verilmiştir. Tez kapsamında öncelikle ulusal pazardan uluslararası pazara geçerek büyüyen işletmelerin, dışa açılma sebepleri, nasıl uluslararası veya yabancı ülke pazarına girdiklerine dair yöntemler ve bunların aşamaları incelenmiştir. Daha sonra dışa açılan işletmelerin yapısına ve işleyişine etki eden ve ülke/bölgeye göre değişiklik gösteren karmaşıklık ve farklılıkları (ekonomik gelişmişlik, lisan, kültürel norm ve değerler, vb.) ele alan kaynaklar incelenmiştir. Kültür ile yönetim arasındaki ilişkiyi ele alan kaynaklar taranmıştır. Çalışmada, farklı kültürel yapıya sahip toplumlarda başarıyı artıran yönetim tarzları ve bu kültürlerde bireyler arasında çatışma durumlarına yol açabilecek boyutların, çözüm önerileriyle beraber ele alındığı kaynaklar incelenmiş, bu kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında sentez yapılarak değerlendirmede bulunulmuştur. Araştırmanın bulgularında; Uluslararası çevrede faaliyet gösteren işletmelerin, kendi örgütleri içinde çalışan/yönetici, faaliyette bulundukları ülkedeki idari/politik birimler, müşteri ve tedarikçiler, ortaklar vb. yerel veya farklı kültürlerden gelen bireyler ile olan temaslarında, kültür boyutunu dikkate aldıkları oranda başarılı olabilecekleri saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre uluslararası işletmelerin kâr ederek başarıya ulaşması için ?Kültür?ü tüm yapısal ve operasyonel faaliyetlerinde, özellikle de çatışma durumlarında dikkatle değerlendirmeye alması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine; that the international companies? success is mainly based on considering cultural aspects by the contact with employees, steakholders or suppliers from the local communities and resolving conflicts. The method of the research is literature rewiev in the national and international literary works. The study has five main parts and the topic of the first two parts is the expansion of companies to the international environment and in the third part is administration and culture discussed. Fouth part of the research consists of culture and conflict models and in the last part is the outcome of the study discussed. İn the frame of the thesis is first, the reasons that companies motivate to expand to the international environment, stages and the diverse methods are examined. Afterwards references about; differences and complexities (Economic Development, Language, Cultural norms and values, etc.) of the İnternational Environment changing and depending on regions /countries, which have many effects to the companies organization and operations, are researched. Than is the relevance between administration and culture handled. A senthesis has been done through the study by examining the literature about admistration styles, culture and its dimensions, conflicts and solutions. It is observed that according to the findings of the research, generally; the international companies have to regard cultural aspects, in all their structural/operational activities and conflict resolutions, for success in the international environment.