Finansal derinleşme, ekonomik büyüme ve Türk finans sistemi: 1990-2010
Financial deepening, economic growth and the Turkish financial system: 1990-2010
  1. Tez No: 330457
  2. Yazar: SEMİYE ORUÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Derinleşme, Ekonomik Büyüme, Birim Kök Analizi, Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modeli, Financial Deepening, Economic Growth, Unit Root Analysis, Cointegration, Error Correction Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın temel amaçlarından birisi, finansal sistem ve finansal derinleşmenin ekonomik büyüme üzerine etkisini incelemektir. Bir diğeri ise, Türk finans sistemi hakkında bilgiler verilerek finansal derinleşme göstergeleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkisinin test edilmesidir. Finansal derinleşmenin büyüme üzerindeki etkileri test edilmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde finansal derinleşme kavramından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, finansal derinleşmenin ve ekonomik büyüme hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye de finans sistemi, finansal derinleşme ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Son bölümde ise, ekonomik büyüme ve finansal derinleşme arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek için ekonometrik bir uygulama yapılmıştır. Türkiye için yapılan ekonometrik uygulamada Birim kök analizi, Eş-Bütünleşme analizi ve hata düzeltme modeli analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda makroekonomik verilere dayanarak yapılan incelememizde, 1990 sonrası dönemde Türkiye?de yaşanan finansal serbestleşme sürecinin finansal derinleşmeye yol açtığı gözlenmiştir. Bu amaçla Türkiye için 1990-2010 dönemini kapsayan analiz yapılmıştır. Analiz sonuçları`finansal sistemin gelişmesi ve derinleşmesiyle yaratılan fonların daha etkin kullanımı sonucu ekonomik büyümenin artacağı öngörüsünü desteklemiştir. Finansal derinleşme ölçülerinden pek çoğunun arasında en önemli olanlarının banka kredileri/GSYİH, M3/GSYİH, M2/GSYİH olduğu ve bu oranların ekonomik büyümeyi etkilediği yapılan ekonometrik analiz sonucunda ortaya çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of this study, the financial system and to examine the effect of financial deepening on economic growth. Another of the Turkish financial system, information about the relationship between economic growth and the financial depth indicators to test. Tested the effects of financial deepening on growth. Work consists of four main sections. In the first chapter discussed the concept of financial deepening. The second section provides information about financial deepening and economic growth. The third section, the Turkish financial system, financial deepening and examined the relationship between them. In the last section, in order to determine the direction of the relationship between economic growth and financial deepening has been applied econometrics. Econometric analysis of the application of unit root tests for Turkey, Co-integration analysis and error correction model analysis was applied. Based on the review of the results of the analysis of macroeconomic data in the post-1990 period has been reported that financial deepening process of financial liberalization in Turkey. For this purpose, covering the period 1990-2010 for Turkey, were analyzed. The results of analysis of the development and deepening of the financial system'' created as a result of more efficient use of funds to increase economic growth, supported by'' prediction. Measurements of many of the most important ones of financial deepening bank loans / GDP, M3/GDP, M2/GDP affect economic growth rates and that this appears to have emerged as a result of the econometric analysis.