Market markalarının tercih edilme nedenleri ve Niğde ilinde bir uygulama
Reasons and in an application to be preferred Niğde private labels
- Tez No: 330456
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Perakende, Pazarlama, Ulusal Marka, Market Marka, Tüketici, Retail, Marketing, National Brand, Market Brand, Consumer, Customer
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Niğde Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 214
Özet
Market markalı ürünler marketler adına veya onlar tarafından üretilen ve kendi isimleri veya markaları altında kendi mağazalarında satılan ürünlerdir. Son yıllarda gıda sektöründe özellikle satın alma sıklığı yüksek olan ürün gruplarında market markaların payının giderek arttığı gözlemlenmektedir. Günümüzde market markaları ulusal markalı ürünlerin düşük fiyatlı versiyonları olmaktan çıkmıştır.Süpermarket zincirleri tüketici ilişkilerini güçlendirerek ve veri tabanları ve satış promosyon avantajlarını iyi kullanarak market markalı ürünlerin pazar paylarını arttırmıştır. Üreticilerin market markaları karşısındaki en önemli silahları yüksek kaliteli üretim için yapılan yatırımlar ve marka bağımlılığı oluşturacak pazarlama faaliyetleridir. Perakendeciler içinse ana silahlar, dağıtım ve promosyonda ölçek ekonomileridir.Bu çalışmanın amacı tüketicilerin demografik özellikleri ile market markalı gıda ürünlerine yönelik algıları ve tutumlarının satınalma kararları üzerinde farklılığa yol açıp açmadığının belirlemektir. Araştırmada, Niğde ilinde yaşayan tüketicilerin market markalı gıda ürünlerine yönelik algıları ve tutumlarındaki farklılık olup olmadığı Anova ve t-testi yardımıyla ölçülmüştür.Bulunan sonuçlara göre ulusal markalar ve market markaları tüketici tarafından farklı şekillerde algılanmaktadır. Tüketiciler, ulusal markaları daha yüksek kalitede algılarken, market markaları ise uygun fiyatlı olarak algılamaktadır. Market markaların pazar paylarındaki artışlar genel olarak fiyat ile ilişkilendirilmekle birlikte varsayımlar fiyat ilişkisinin birçok yönden tanımlanmasının gereğini ortaya koymaktadır. Tüketicinin harcanabilir geliri azaldıkça, market markaların pazar payının arttığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Or on behalf of retailers of private label products manufactured by them under their own names or brands of products sold in their stores. In recent years, especially in the food industry product groups with a high frequency of purchase is observed that increasing the share of store brands. Today, low-cost versions of branded products, private label products are no longer national. Supermarket chains by strengthening consumer relationships and databases, making use of the advantages of sales promotion has increased the market share of private label products. The most important weapons against private label manufacturers for the production of high-quality investments and marketing activities to create brand loyalty. For retailers, the main weapons, distribution and promotion of economies of scale. The aim of this study was to demographic characteristics of consumers' perceptions and attitudes towards private label food products on purchasing decisions is whether the difference is to determine the cause. In the study, consumers living in Nigde perceptions and attitudes towards private label food products, whether or not differences were measured. According to the results of national brands and store brands are perceived in different ways by the consumer. Consumers' perceptions of a higher quality than the national brands, store brands perceived as the reasonably priced. Be associated with increases in market shares of brands in market prices in general demonstrates the need for the identification of the many ways the relationship between price assumptions. Consumer disposable income decreases, the store brands have increased market share.