Finansal derinleşmenin ekonomik etkileri: Türkiye'nin finansal derinliği ve panel veri analizi
Effects of financial deepening on economy: Financial depth in Turkey and panel data analysis
- Tez No: 465515
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Derinleşme, Finansal Baskı, Finansal Liberalizasyon, Panel Veri, Financial Deepening, Fiscal Dominance, Financial Liberalization, Panel Data
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
2007 yılında ABD finans sektöründe yaşanan kriz kısa süre içerisinde reel sektöre etki ederek küresel piyasalara hızla yayılmış ve bir likidite krizine dönüşmüştür. Krizden sonra, finansal derinleşmenin ekonomik performans üzerindeki rolünün değiştiğine dair farklı yaklaşımlar iktisat yazınına konu olmuştur. Bu çalışmanın ilk bölümünde finansal derinleşme ve finansal derinleşme göstergeleri, hareket noktası olan finansal serbestleşme ile birlikte detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. İkinci bölümde, finansal derinleşme göstergeleri ve değişkenleri Türkiye verileri ile analiz edilmiş, aynı zamanda reel kesim-finansal kesim ilişkisi ve 2008 küresel krizi ekseninde finansal derinleşmeye biçilen rol tartışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, finansal derinleşme teorisinin sınanması ekonometrik model oluşturularak, panel veri analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Modelde, finansal derinleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi Türkiye dâhil, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan on dört ülkenin 1995-2012 dönemine ait yıllık verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Genel olarak, tahmin sonucuna göre finansal sistemin derinleşmesi ve gelişmesiyle ekonomide yer alan tasarrufların yatırımlarla buluşması sonucu ekonomik büyümenin artacağı öngörüsü desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The crisis experienced by the US financial sector in 2007 by affecting in a short while the real sector spread like wildfire into the global markets and turned into a liquidity crisis. In the wake of the crisis, various approaches arguing that the role of financial deepening on economic performance changed have been cited in the papers on economics. The first chapter of this study shall deal in detail with financial deepening and financial deepening indicators but also with financial liberalization that is the point of departure. In the second chapter, financial deepening indicators and variables shall be analyzed in the frame of Turkish data; meanwhile the relationship between the real and financial sectors but also the role attributed to financial deepening in line with the 2008 global crisis shall be discussed. In the third and last chapter, financial deepening theory shall be checked through and an econometric model shall be constituted for this by using the panel data analysis. Through the model, the impact of financial deepening on economic growth has been measured by the means of annual data covering the period 1995-2002 and fourteen countries in the category of developing countries including Turkey. According to the estimation, in a deepening and developing financial system, the savings are able to meet investments and thus the prediction of a boosted growth is sustained in general.