Hint inanç sisteminde Tanrı kavramı
The concept of God in Indian belief
  1. Tez No: 330473
  2. Yazar: ŞENGÜL DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MACUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ariler, Dravitler, Hint, Hindistan, İndus, Vedalar, Brahmanalar, Buddhizm, Hinduizm, Pur?nalar, Upanishadlar, Tanrı, İndra, Agni, Varuna, Mitra, Brahma, Vishnu, Şiva, politeizm, monoteizm, henoteizm, Aryans, Dravits, Indian, India, Indus, Vedas, Brahmins, Buddhism, Hinduism, The Puranas, The Upanishads, God, Indra, Agni, Varuna, Mitra, Brahma, Vishnu, Shiva, polytheism, monotheism, henotheism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hindoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Hindistan, kültür yapısıyla çok farklı bir ülke olarak her dönem dikkatleriüzerine çekmiş bir ülke özelliğini korumuştur. Kast sistemiyle, inançlarıyla kendineözgü bir kültür yapısına sahiptir. Bu kültür yapısının temelini oluşturan,Hindistan'daki inançlardır.Hindistan halkı, Ariler ve yerli halkın karışımından meydana gelmiştir. İkitoplumun inançlarının sentezinden de dünyada başka coğrafyada görülmeyen birinanç sistemi doğmuştur. Hindistan inanç sistemi, her yönüyle farklı ve bir o kadarda karmaşık bir yapıya sahiptir.Çalışmamızda şu şekilde bir yol izledik: İndus uygarlığı ve yerli halkınyapısı. Arilerin Hindistan topraklarına gelişi ve kutsal Veda metinlerinin ortayaçıkışı. Vedaların tefsirlerini içeren olan Brahmanalar ve kurban törenleriyle ön planaçıkan Brahmanlar. Zaman içinde Brahmanların artan nüfuzları ve onlara karşı oluşantepkiler. Bu tepkiler sonucunda ortaya çıkan Cainizm, Buddhizm gibi yenioluşumlar. Hindistan'daki inançların Hinduizm potasında erimesi ve tek tanrılı dinedoğru gidiş. İslamiyet'in de etkisiyle tek tanrılı Sihizm'in ortaya çıkışı.Bütün bu gelişmelerden sonra, Hindistan'daki inançların sentezidurumundaki Hinduizm'in oluşumu. Hinduizm'de çok tanrı olmasının nedeni.?Hinduizm; monoteist bir din midir, yoksa politeist bir din midir?? tartışmasınınbaşlaması. Bu tartışmaya Max Müller'in ortaya attığı ?henoteizm? terimiyle çözümbulunmaya çalışılması.Max Müller'in bulduğu çözüm, aslında sorunu bir başka problemleçözmekten öteye gidememiştir. Dolaysıyla sorun, çözümsüz olarak ortada kalmıştır.Tezimizde bu sorunun nedeni ve çözümü üzerinde çalıştık.
Özet (Çeviri)
India, as a country very different from with the structure of culture, hasmaintained its characteristics as a country which attracted the attention in the eachterm of history. India has its own unique cultural structure with its caste system andbeliefs. Beliefs in India provide a basis of this cultural structure.The people of India, consists of a mixture of the Aryans and aborigines. As aresult of a synthesis of the two communities' beliefs, a belief system had been bornthat has not been seen in any other region in the world. India belief system has astructure which is so different in all aspects and so complex.In this study we followed a way as follows: The Indus civilization and thestructure of the indigenous people. The arrival of the Aryans to the territory of Indiaand the emergence of the sacred Vedic texts. Brahmins which contain the Vedascommentaries and Brahmins which stand out with the ritual sacrifice. Over time, thegrowing population of Brahmins and the reaction against Brahmins. As a result ofthis reaction, emergence of new formations such as Jainism and Buddhism. Themelting of the beliefs in India under the influence of Hinduism and the progresstowards a monotheistic religion. The emergence of monotheistic Sikhism with theinfluence of Islam.After all these developments, the formation of Hinduism which is the case ofthe synthesis of the beliefs in India. The reason is why Hinduism has many gods. Thebegining of the debate ?Is Hinduism a monotheist religion or is Hinduism apolytheist religion??. Making a solution work with the term of ?Henotheism? whichwas coined by Max Müller to this discussion.The solution which is found by Max Müller, in fact has not gone further thansolving the problem with another problem. Therefore, the problem has remainedunsolved in the middle. For this reason we worked on the reason and the solution ofthis problem in our thesis.