Müziğin iletişimdeki rolü
The role of music in communication
- Tez No: 330893
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Music, communication, effect of music, music and art, religious, societyand pshycology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Müzik, insanların duygularını, isteklerini, karşısındakilere anlatmakistediği her şeyi aktarabileceği temel bir iletişim yoludur. Güçlü fiziksel vedavranışsal etkileri olan müzik, aynı zamanda bizlerde derin ve yoğun duygularoluşturur. Bestecilerin ve icracıların oluşturduğu birbirinden güzel, anlamlı veetkileyici eserler, insanlar arasında hızla yayılır. Müzik hayatımızda öyle önemli birnoktadadır ki, bu sayede diğer insanlarla iletişim kurma sorunları olanlar bile duyguve düşüncelerini diğer insanlara müzik dinleyerek, yeni eserler besteleyerek ve/veyaicrâ ederek kolaylıkla aktarabilmektedirler.Son yirmi yılda gelişen hızlı teknolojik değişimler hayatımızda yavaşyavaş yerini alırken, aynı şekilde müziğin çeşitlenmesini de sağlamış ve insanlarınmüziğe ulaşmasını da kolaylaştırmıştır. Böylelikle insanların müzikle olan bağı iyicekuvvetlenmiştir. Dijital devrim ile ses kayıt cihazları ve müzik dinleme aletlerininboyutları ciddi anlamda küçülmüş, bu sayede dünyanın neresinde olursa olsun kişilerdinlemek istedikleri müzikleri istedikleri zaman her yerde dinleyebilir halegelmişlerdir. Aynı zamanda bu gelişmeler, günümüzde kişilerin kendi bestesiniyapmasını, ses kaydı almasını kısacası müzik yapmasını önceki zamanlarda yaşayaninsanlara göre çok daha kolaylaştırmıştır.Günlük yaşantımızda müzik artık her yerde bulunmaktadır. Müziğingünlük hayatımızda çok etkisinin olması, öyle ki müziğin kişilerin davranışşekillerini değiştirip çeşitlendirebilmesi nedeniyle son yirmi yılda müzikpsikolojisiyle ilgilenenlerin sayısında büyük artış olmuştur. Bu alana ilgi arttıkçamüzik psikolojisi konuları artmış ve birkaç alt disipline ayrılmıştır; müziğin eşzamanlı olarak kavramsal, gelişimsel ve sosyal psikolojisi alanlarının hepsi, kenditeorik önceliklerini, deneysel araştırma noktalarını ve pratiğe uygulamalarınıiçermektedir.Müziğin tüm bu alanlarla birlikte insan iletişimi üzerine nasıl bir etkisiolduğunu gösteren pek çok farklı yayın ve kaynak ise literatürde bulunmaktadır.İşte bu çalışma ile bahsettiğimiz 5 farklı disiplin için önemli olan analitiksonuçlar gösterilmeye çalışılmıştır. Derlenen bilgilere göre müziğin her yaşgrubundan, her sosyoekonomik gruptan ve her kültürden insan üzerinde olumluamaçlarla kullanıldığında olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Yine müziğin tüminsanların iletişimlerini geliştirdiği ve insanları daha sosyal yapan etkileri olduğuanlaşılmıştır.Anahtar kelimeler : Müzik, iletişim, müziğin etkileri, müzik ve sanat, müzik veteknoloji, din, toplum ve psikoloji.
Özet (Çeviri)
Music is a fundamental channel of communication: it provides a meansby which people can share emotions, intentions and meanings. Music can exertpowerful physical and behavioural effects, can produce deep and profound emotionswithin us, and can be used to generate infinitely subtle variations of expressivenessby skilled composers and performers, such that highly complex informationalstructuresand contents can be communicated extremelly rapidly between people.Music is something we do with and for other people, and which through itscommunicative properties can provide a vital lifeline of human interaction for thosewhose special neddes make other means of communication difficult.The rapid technological changes that have taken place the last twodecades or so have led to equally rapid changes in the diversity and availability ofmusic, and in the ways in which people engage with and consume it. The digitalrevolution, and the corresponding developments in miniaturization and portability ofmusic recording and playback equipment, mean that virtually any music can now beheard at any time by many listeners around the world. These changes also mean thatmany more people have the means of composing, recording and performing theirown music that any time in the past.The ubiquity of music in everyday life, and the correspondingdiversification of musical behaviour, probably explain why there has been explosiveincrease of interest in music psychology over the last two decades or so. We havedescribed elsewhere how the discipline has expanded and diversified into severalsub-disciplines: the contemporary cognitive, developmental, and social psychologiesof music each have their own theoretical priorities, empirical research foci, andpractical applications. In addition, there are many publications and books being inthe literature, which depent on how music effect the human communication withthese disciplines.The aim of this study is observing the analytical result, which are veryimportant for this 5 disciplines. According to the collected knowledges, for all agegroups, all socioeconomic grades and for each culters? people, music has a verypositive effects on them when it used for positive aims. Also, music make people?scommunication well, and it has several effects which are doing people more social.