Türkmence Varka ile Gülşah metni esasında bir gramer incelemesi
A grammar analysis based on the Turkmen Varka Gülşah text
- Tez No: 774560
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Varka ile Gülşah destanı, Türkmence, Ses ve Şekil Bilgisi, Oğuz grubu Türk lehçeleri
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Türkmen Türkçesi genel Türkçenin Oğuz (Güneybatı) grubunda yer alan bir lehçedir. Uzun ünlüler, ünlü yuvarlaklaşmaları, /s, z/ ünsüzlerinin sızıcı olması gibi bazı tipik ve belirleyici ses özellikleri bakımından diğer Türk lehçelerinden ayrılmakta ve Türkoloji alanında çalışanların dikkatini çekmektedir. Türkmenler yakın tarihe kadar konargöçer yaşamış bir Türk topluluğudur. Bu hayat biçimleri edebiyatlarına da yansımış; böylece Türkmen edebiyatında sözlü edebiyat yazılı edebiyattan daha gelişmiştir. Sözlü edebiyat ürünleri arasında en başta destanlar gelir. Türkmenler 1990lı yıllarda bağımsızlığını kazanarak sözlü gelenek ürünlerini derleme ve yayınlama sürecine hız vermiştir.“Varka ile Gülşah”destanı da bu sürecin sonucunda ortaya konulan bir Türkmen destanıdır. Bu çalışmada“Varka ile Gülşah”adlı Türkmen destanın üç ayrı nüshası Türkiye Türkçesine aktarılıp nüshalar arasındaki benzer ve farklı yönler giriş bölümünde değerlendirilmiştir. Tez;“Giriş”,“İnceleme”ve“Metin”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kısaca Türkmenler ve Türkmenistan üzerinde durulmuş ve Türkmenlerin konuştuğu Türkmen Türkçesi hakkında bilgi verilmiştir.“İnceleme”bölümünde“Varka ile Gülşah”destan metninin ses ve şekil bilgisi bakımından bir gramer incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkmen Turkish Language is a dialect that been in a general Turkısh language's which is known as“Oguz”. İt is seperated from the other Turkish dialect with regards of some typical as known“long lowel, rounding, consonat harmony (s, z)”and determinant voice features so that it attracts linguist attention who has been working in“Türkoloji”. The Turkmens is a Türk's community that lived as nomad until recent history. This life style reflected on their literature so that oral literature had developed rather than written. Epic is fisrtly common one in an oral literature works. Turkmens speeded up on their oral tradition works collection and publication with gaining independence by 1990's. Varka and Gulsah is an epic that produced after this process. Three different version of“Varka and Gulsah”is translated Türkiye Turkısh Language, evaluated between version's similar or different parts on prolog of this workbook. Thesis consist of three main chapter“introduction”,“research”and“test”. İntroduction chapter is shortly dwelled on Turkmen's and Turkmenistan and informed about Turkmens speaking Türkiye Turkish Language. İt's made checkover on gramer in terms of sonics and donet on research chapter. Keywords : Turkmen Turkish, The Epic of Varka and Gulsah, Turkmen, Sound and Shape Information, Oghuz group Turkic dialects.