Halid Recep Arman'ın çoksesli Türk müziğinin gelişimine ve armoni orkestrası repertuvarına katkıları
The contributions of Halid Recep Arman to the development of polyphonic Turkish music and the repertoire of the harmonie orchestra
  1. Tez No: 331022
  2. Yazar: FATİH AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLPER REFİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Halid Recep ARMAN, Çoksesli müzik, Armoni orkestrası, Halid Recep ARMAN, Polyphonic Music, Harmonie orchestra
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
1902 yılında İstanbul' da doğan Halid Recep ARMAN, müzik eğitimine 1914 yılında İstanbul şehir bandosunda başlamış ve 1917 yılında Bahriye Mızıka Okulu'na girerek devam ettirmiştir. 1924 yılında Kasımpaşa kışlasından, Camialtı semtinde bulunan tarihi ?Sübyan? kışlasına nakledilen Bahriye Mızıkasında iki yıl süreyle ?Gedikli Namzeti? rütbesiyle solfej, nota okuma ve müzik teorisi dersleri vermeye başlamış ve bando da orkestra şefi olarak görev yapmıştır .Ülkemizde Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan çeşitli armoni orkestralarında şeflik, flüt icracılığı ve öğretmenlik görevlerini icra eden Arman, Afganistan' a görevli olarak gönderilmiş ve Kabil'de Afgan Mızıka teşkilatını kurmuştur .24 Nisan 1957 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Mızıka Sınıf Okulu Başöğretmenliğine atanan Halid Recep Arman; müzik öğretmenliği, bestecilik, şeflik ve müzik yazarlığı alanlarında yaptığı önemli çalışmalarla armoni orkestrası repertuarına birçok eser kazandırmıştır. Armoni orkestraları ile yurt dışı konserlerinde seslendirdiği çoksesli Türk halk müziği derlemeleriyle ülkemiz kültürünün tanıtılmasında önemli rol oynamış ve ülkenin birçok yerinde seslendirdiği beste ve düzenlemeleriyle halkın çoksesli Türk Müziği ile tanışmasını sağlamıştır.Meslek hayatı boyunca disiplini, özverisi ve çalışkanlığı ile emsallerine örnek olan Halid Recep ARMAN, armoni orkestraları repertuarına kazandırdığı marşlar, uvertürler, fantastik eserler, valsler, tangolar ve orkestra düzenlemelerinin yanı sıra yazmış olduğu birçok kitap ve metot ile ülkemiz çoksesli müziğinin gelişimine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Halid Recep ARMAN, who was born in 1902 in Istanbul, began music education in Istanbul city band in 1914 . He had started teaching solfege, reading musical notes and music theory and had worked as orchestra chief for two years at the rank of ?Warrant Candidate? in the naval band which moved in 1924 from ?Kasımpaşa Barracks? to the primary training barracks (Sübyan Kışlası) in ?Camialtı? neighborhood .ARMAN, who carried out duties of chief, flute performer and teacher in the navy, army and air forces of our country, has been sent to Afghanistan on duty and he had established there the Afghan Music Corps .Halid Recep ARMAN had been assigned as the head-teacher of the Band School of Navy on April 24, 1957 and he added too many artworks to the repertoire of ?Harmonie Orchestras? by the important works in the field of music teaching, composing, being orchestra chief and music author. He played an important role in introducing the culture of our country by performing Turkish folk music compilations abroad through Harmonie Orchestras and he introduced the Polyphonic Turkish Music to the nation by performing compositions and arrangements in many different places of the country.He had served as a model along his carrier for his fellows by his work discipline, devotedness and diligence. He also contributed to the development of the polyphonic music of our country by the books and methods he authored in addition to the marches, overtures, fantastic artworks, waltz, tango and orchestral arrangements.