Ravel Gaspard de la Nuit ve Albeniz Iberia Süiti'nde İspanyol folklorunun etkileri
Impressions of Spanish folklore on Ravel Gaspard de la Nuit and Albeniz Iberia Suite
  1. Tez No: 331025
  2. Yazar: BEYZA YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. HÜLYA TARCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İspanyol Folkloru, çingene müziği, Nasyonalist Akımlar, Empresyonizm, Sembolizm, Spanish folklore, gypsy music, nationalistic trends, impressionism, symbolism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İspanyol Folkloru, doğu ve batı kültürlerinin sentezi olaraknitelendirilebilir.Modlar ve ritm zenginliğinin yanısıra İspanyol Çingenelerinin doğaçlama dans ve şarkı yöntemleri çok özel bir renk oluşturur.Bu renk, pek çok batılı büyük besteciye (Rus Beşleri v.b) ilham kaynağıdır, ama özgün gücünü özellikle İspanyol besteci ve piyanist Albéniz'in yapıtlarında bulur.19.Yüzyıl Nasyonalist Akımlarında önemli bir yere sahip bu yapıtların içinde en ustaca olanı şüphesiz Iberia Süiti'dir.İspanyol Folkloru ve çingene müziği bu süite rengini, ritmik çeşitliliğini vemelodik zenginliğini kazandırır.Armonize edilmiş, yerel şarkı ve danslar (collage) söz konusu değildir.Olağanüstü bir stilizasyonla, folklor büyük bir sanat olayınadönüştürülmüştür.Bask kökenli Ravel için, İspanyol karakter ve rengini en artistik açıdan kullanan iki Fransız besteciden biri denebilir (diğeri Debussy).Empresyonizm ve Sembolizmin birleştiği Gaspard de la Nuit'de kötücül Scarbo şahane bir Flamenko gösterisi yapar.Süitin tamamına egemen olan atmosfer, Ortaçağ İspanyası'ndan izlenimler diye de nitelendirilebilir.Iberia ve Gaspard de la Nuit gerçek anlamda süitler olarak tanımlanamazlar.Parçalar tek başına da seslendirilebilir.Sıralama önemli değildir.Herikisinin diğer ortak özelliği Piyano Edebiyatının en zor virtüözite örnekleri olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
Spanish Folklore can be qualified as the combination of east and west cultures.Beside the mods and the ryhtmic richness, improvised dances and singing technics of Spanish gypsies, create a special color.This color is a source of inspiration for many important composers, but it gets its original power from Albéniz?s compositions who is an important Spanish composer and a pianist.Iberia Suite is probably one of the most masterful and important piece of 19th Century?s nationalistic trends.Spanish folklore and gyspy music, give the color, rhytmic and the melodic richness to this set ofpieces.Harmonized local dances and songs are not the point in question.With an extraordinary stylization, folklore has been transformed into a big artistic event.It can be said that Ravel is one of two French composers who is able to use Spanish character and color in the most artistic manner (the other one is Debussy).In Gaspard de la Nuit which combines impressionism and symbolism, malevolent Scarbo shows a magnificent show of flamenco.The atmosphere which dominates the entire suite can be described as impressions from Medieval Spain.Iberia and Gaspard de la Nuit cannot be defined as suites in real terms.The pieces can also be played.The common link between both of them is that they are the most difficult example of virtuosity in piano literature.