Örgütsel çatışmanın iş tatmini üzerine etkisi: Bir kamu kurumunda uygulama
The effect of the organizational conflict on the job satisfaction: Applying at a public institution
  1. Tez No: 331092
  2. Yazar: AHMET TAKIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, İş Tatmini, Organizational Conflict, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada örgütlerde çalışan bireylerin ve grupların değişik nedenlerden dolayı yaşadıkları çatışma kavramı çeşitli yönleriyle irdelenerek, çatışmanın çalışanın iş tatmini üzerine etkisi incelenmiştir. Bunun yanında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kurum içindeki çalışma süresi, pozisyonunda çalışma süresi ve mesleğini icra etme süresi değişkenleri arasındaki ilişkiler de ele alınmıştır. Bu amaçla SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi çalışanlarıyla yapılan anket çalışması yoluyla elde edilen bulgular örgüt kuramı çerçevesinde değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda, ilk olarak örgütsel çatışmanın iş tatmini üzerinde negatif yönde etkisine rastlanmıştır. Bunun yanında yaş, eğitim durumu, kurum içindeki çalışma süresi ve mesleğini icra etme süresi ile örgütsel çatışma arasında anlamlı birer ilişkinin bulunduğu, cinsiyet, medeni hal ve mevcut pozisyondaki çalışma süresi gibi demografik faktörler ile örgütsel çatışma arasında anlamlı ilişkilerin bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated the effect of organizational conflict on employee?s job satisfaction by examining different aspects of conflict that individuals and groups are experiencing on associations due to various reasons. In addition to this, we discuss relations among variables such as age of employee, gender, marital status, educational status, working periods in association, working period in current position and working period in profession. In order to achieve this goal, we evaluated findings that obtained by applying public survey on employees of SGK Istanbul Social Security Province Directorate Süreyyapaşa Health Social Security Centre.At the result of this research, firstly, we determined organizational conflict has negative effect on job satisfaction. However, we found that the age, educational status, working periods in association, working period in profession have a significant relation with organizational conflict, but demographic factors such as gender, marital status, working period in current position have not any significant relations with organizational conflict.