Örgütsel adaletin iş tatmini üzerine etkisi: Kamu kurumunda bir araştırma
The effect of organizational justice on job satisfaction: Research in a public institution
  1. Tez No: 704126
  2. Yazar: SELAHATTİN USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Adalet Algısı, Örgütsel Adalet, Job Satisfaction, Organizational Justice Perception, Organizational Justice
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma örgütsel adaletin iş tatmini üzerine etkisini tespit etmek gayesiyle yapılmıştır. Bu amaçla, Kütahya Tavşanlı İlçe Kaymakamlık binasında hizmet veren resmi kurum çalışanlarının örgütsel adalet algıları ve iş tatmin düzeyleri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmada literatür taramasıyla birlikte, örneklemi oluşturan Tavşanlı İlçe Kaymakamlık binasında hizmet veren resmi kurum çalışanlarına yönelik Beşli Likert Tipi anket uygulaması yapılmıştır. Yapılan anket uygulama sonucuyla elde edilen veriler üzerinde betimleyici istatistikler, varyans analizleri, açıklayıcı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bunun yanında hipotezlerde ortaya konulan farklılıkları tespiti amacıyla t-testleri ve Anova analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarıyla elde edilen bulgulara göre, örneklemi oluşturan çalışanların örgütsel adalet algılarının, onların iş tatmin seviyesini ciddi derecede etkilediğini nitelendirebilecek yeterli bilgiye ulaşılmıştır. Bu bulgulara göre; örgütsel adalet algılarıyla iş tatmin seviyesi arasında anlamlı ve de pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bu sonuca göre kurumlarda varlığı mühim olan örgütsel adalet algısının kurum çalışanlarının iş tatmin seviyelerinin yükseltilmesinde ciddi bir etken olduğu ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın sonucunun, öne sürülen hipotezleri destekler nitelikte olduğu görülmektedir. Ayrıca elde edilmiş olan sonuçlar, konuyla alakalı olarak daha önce gerçekleştirilen benzer nitelikli diğer araştırma analiz sonuçları ile de paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of organizational justice on job satisfaction. For this reason, to determine the perceptions of organizational justice of employees working in the public institution in Kütahya province in Tavsanli and the job satisfaction of these employees. In the research, a five point Likert type questionnaire was applied to the employees of the official institution serving in the Tavsanli District Governorship building, which constitutes the sample together with the litarature review. Descriptive statistics, factor analysis, regression, correlation and analysis of variance were made on the data obtained from the giving the survey. According to the findings obtained with the result of the research, sufficient information has been obtained to characterize that the organizational justice perception s of the employees constituting the sample seriously affect their job satisfaction level. According to these findings, it was determined that there is a positive and significant correlation between perceptions of organizational justice and job satisfaction. According to this result, it is revealed that the organizational justice perception, which is important in institutions, is a serious factor in increasing the job satisfaction levels of the employees. It is seen that the result of the study supports the hypotheses put forward. In addition, the results obtained show parallelism with the results of other similar research analyzes carried out before on the subject.