Kentsel düşünce merkezinin kuruluşu ve bir uygulama örneği olarak Esenler Belediyesi
Thought of urban center city council and an application example as Esenler
- Tez No: 331150
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüşüm, düşünce merkezi, kentsel kimlik, kent imajı, urban regeneration, thinking center, urban identity, urban image
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllarda hızlı bir gelişim ve dönüşüm sürecine girmiş olan dünyada, gerek sosyo-kültürel gerekse ekonomik ve politik alanlardaki yapısal reformlarla birlikte değişen kent dinamikleri kentlerin kimliklerini de değiştirmektedir. Günümüzde küreselleşme ile yaşanan teknik gelişmeler yerel kültürleri de dünyaya açmaktadır. Artık devletlerin yerini kentler ve örgütlenmiş olan kurumlar alırken, kentlerin sosyal ve ekonomik yaşamdaki önemi de gitgide artmaktadır. Kentsel dönüşüm, bir kentin bütünü veya belli yerleşim bölgelerine yönelik sistemli ve planlı eylemler olmaktadır. Küreselleşme olgusu genel anlamda yeni bir dünya düzeni oluşturma amacıyla ortaya çıktığı için, her kent bu doğrultuda bir kıpırdanış içine girerek yeniden yapılanmalara girişmişlerdir. 1980?li yıllarla birlikte kent dinamiğinde önemli bir yere sahip olan kentsel dönüşüm projeleri yerel yönetimler için önemli bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu tür projelerde farklı düşünce merkezlerinin de rolü büyük olmaktadır. ?düşünce fabrikaları? olarak da tanımlanan düşünce üretim merkezleri, belli kesimleri özel gereksinimlerini projelendirmek yerine, ürettikleri stratejiler ile gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde etki yaratmaktadırlar. Özgür ve yenilikçi düşünceler yaratabilmek için hükümet dışı fonlardan beslenen bağımsız düşünce merkezlerinin hedefi olabildiğince çok düşünce üreterek yenilikçi ve yaratıcı politikalar belirlerler.
Özet (Çeviri)
In recent years, the world entered a period of rapid growth and transformation, as well as the socio-cultural, economic and political dynamics of the changing urban areas, together with structural reforms in the changing urban identity. Today, globalization is leading the world in the technical developments in the local culture. Place in the states, cities and institutions that organized, while the importance of urban social and economic life is gradually increasing. Urban transformation, in whole or certain residential areas of a city is a systematic and planned actions. The concept of globalization in general, in order to create a new world order emerged, each urban restructuring attempted in this direction by entering into a kıpırdanış. Since the 1980s, the city has an important role in the dynamics of urban transformation projects, which has emerged as an important tool for local governments. Major role in these types of projects are centers of different ideas. Thought“factories,”defined as the production centers of thought, certain sections of the projects for specific needs, rather than produce strategies and exert influence both national and international level. Free and innovative ideas in order to create an independent non-governmental think tanks fed funds target by producing innovative and creative policies, determine as many thought.