Siyasî temsil teorisi: Kavram, tarih, felsefe
Political representation theory: Concept, history, philosophy
  1. Tez No: 331206
  2. Yazar: SAMET GÜRLEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasî Temsil Kavramı, Siyasî Temsil Tarihi, Siyasî Temsil Felsefesi, Siyasî Temsil Kuramları, Temsil Kayması, The Concept of Political Representation, History of Political Representation, The Philosophy of Political Representation, Theories of Political Representation, Representation Substitution
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Çalışma,“siyasî temsil”kavramının, siyasî teorinin (teorik ve kurumsal siyasetin) en merkezî kavramlarından birisi olduğu temel tezine dayanmaktadır. Bu açıdan çalışma, kavramsal bir nitelik taşımaktadır. Tez, belirli bir plan dahilinde ve bölümler şeklinde, sırasıyla kavramın etimolojisi, tarihî, felsefî argümanları ve kuramsal çeşitliliği ele alınarak devam etmektedir. Son bölüm de çağdaş tartışmalara ve yeni gelişmelere ayrılmıştır. Buna göre;Tez, birinci bölümde“siyasî temsil”kavramın etimolojik köklerini arayarak başlamaktadır. Sonrasında kavramın tarihsel gelişimine geçilmektedir. Kavramın tarihî gelişimi açısından konseyler, mahkemeler ve parlamentolar gibi krumsal yapılar tarafından verilen destekler araştırılmaktadır. Kavramlar ve bu kavramların etimolojileri ve tarihleri ortaya konulduktan sonra; Antik Yunan ve ortaçağ, temsil kavramı ve temsilî ilişkiler açısından irdelenmiştir.İkinci bölüm, siyasi temsil kuramlarına ve temsile yönelik onyedinci yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan“klasik”felsefî argümanlara ayrılmıştır. Yine bu bölümde, temsilin karmaşık kuramsal dünyasına girilmekte ve kuramlar, belirli bir sistematik dahilinde, ana başlıklar altında toplanmaya çalışılmaktadır. Son derece dağınık olan söz konusu bu kuramsal dünya, beş ana başlık altında toplanmıştır.Üçüncü ve son bölüm,“modern (resmî-demokratik) temsilin”ne olduğunun ortaya konulması ile başlamaktadır. Yine bu bölümde klasik temsil anlayışını zorlayan yeni gelişmeler ele alınmıştır. Bu bakımdan Andrew Rehfeld, Frank Ankersmit, Michael Saward, Will Kymlicka, Melissa Williams, Monika Mokre, Stuart Hall, Jane Mansbridge, David Runciman, John Keanegibi yazarlar başlık düzeyinde incelenmiş olup, tartışmalara katkı veren diğer yazarlara da yeri geldikçe değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper is based on the basic argument that the concept of“political representation”is one of the most central concepts of political theory (theoretical and institutional politics). In this respect, the paper has a conceptual characteristics. The argument goes on within a certain plan and in chapters, addressing respectively the etymology, history, philosophical arguments and theoretical variety of the notion. The last chapter contains the contemporary discussions and new developments. Hereunder;The paper begins in the first chapter by seeking out the etymological origins of the notion of“political representation.”Then the historical development of the notion is addressed, after which the support provided by institutional structures such as councils, courts and parliaments are studied with regards to the historical development of the notion. Once the notions, and the etymologies and histories of these notions are presented, Ancient Greece and Medieval Age are scrutinized in terms of the notion of representation and representative relationships.The second chapter contains the“classical”philosophical arguments that have been observed with regards to representation since the seventeenth century. In this chapter, we penetrate the complex, theoretical world of representation in which the theories are compiled under main topics within a certain systematics. This theoretical world, which is extremely dispersed, is compiled under five main topics.The last (third) chapter starts off by explaining what“modern (formal- democratic) representation”is. Also in this chapter is addressed the new developments that challenge the concept of classical representation. In this respect, writers such as Andrew Rehfeld, Frank Ankersmit, Michael Saward,Will Kymlicka, Melissa Williams, Monika Mokre, Stuart Hall, Jane Mansbridge, David Runciman and John Keane are studied in topics and other writers contributing to the subject are included where necessary.