Karayılan-zâde Mehmed Emîn Sabrî Dîvanı
- Tez No: 331205
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabrî, Anabolu, Klasik Divan Şairi, Moralı Şair, Divan, Sabrî, Anabolu, Classical Otoman Poetry, Morean Poet, Divan
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Sabrî, 1767 yılında Mora?nın Anabolu Kazası?nda doğmuş ve yine aynı yerde 1816 yılından sonra vefat etmiştir. Küçük yaşta âmâ olmasına rağmen Mora?da devlet adamlarıyla yakın ilişkiler kurabilmiş, Mora?nın münevverlerinden bir şair şahsiyettir. Sabrî?nin Divançesi üzerinde yaptığımız çalışmamız iki ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm, Sabrî?nin hayatı ve edebî kişiliği ile divançeninşekil ve muhteva özelliklerine ayrılmıştır. Hayatı hakkında çok az malumat vardır. Sabrî?nin hayatı ile ilgili bilgiler, bazı tezkirelerden, şiirlerinde ismi zikredilen, çağdaşı, tarihî şahsiyetlerden hareketle ortaya konmuştur. Edebî kişiliği ile ilgili değerlendirmeler de eserinden hareketle oluşturulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümü, divanın tenkidli metnini içerir. Üç nüshası bulunan divandaki manzumeler mürettep divan sırası gözetilerek sıralanmıştır. Ayrıca her nazım şekli kendi içinde numaralandırılmış olup nüsha farkları ve varak numaraları dip notta gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sabri was born in 1767 in Anabolu, Mora and died in 1816 in the same place. Although he was born blind, he was a highly educated poet who could improve himself and engage with statesmen in Mora.We have two main part in this study of Sabri's divançe. First part contains life and literal personality of Sabri and form and meaning characteristics of his divançe. There isn't enough knowledge about him. Knowledge about life of Sabri was collected from historic personalities living in the same era whose names were mentioned in his peoms. Assessments about his literalpersonality were formed based on his work of art. The second part of our study contains the transcript text of divançe. Divançe has threecopies. Poems were arranged in order according to müretteb divan. In addition, each verse is numbered in itself and copy differences and page numbers are presented in footnote.