Arnavutluk-Yunanistan ilişkilerinde bir azınlık sorunu olarak: Çamerya Arnavutlarının yeri ve geleceği
The Albanian Chams place and future as minority problem to the Albanian-Greek relations
- Tez No: 331211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Yunanistan, Çamerya, Azınlık, Güvenlik, Albania, Greece, Chameria, Minority, Security
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde Yugoslavya'da yaşanan iç savaşla birlikte bir kez daha gündeme gelen Balkanlar, ulus-devletler açısından etnik sorunları iç ve dış politikalarının öncelikli bir mevzu haline taşımıştır. Bölgede, çatışmalar şu an için barış gücü operasyonuyla dondurulmuş gibi gözükse de, Balkanlar her an patlamaya hazır bir bombadan farksızdır. Bu bağlamda bölgedeki mevcut sorun alanları ile potansiyel nitelikteki sorunlar, bölge devletleri açısından olduğu kadar, küresel çapta da etki yaratacak bir öneme sahiptir. Bir diğer ifadeyle, Balkanlardaki azınlık sorunları, yerel boyutun ötesinde bölgesel ve global bazda bir etki yaratma kapasitesine sahiptir. Bu bağlamda, bölgenin potansiyel sorunlarından birisi de Çamerya bölgesi ya da Çameryalı Arnavutlar (Çamlar)'dır.Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Çamerya bölgesi her ne kadar şu an için bölge ve dünya gündeminde ön plana çıkmamış olsa da, diğer taraftan yapısı itibarıyla Balkanlar'daki azınlık sorunlarının ayrılmaz bir parçası olarak varlığını devam ettirmektedir. Özellikle de, Yugoslavya iç savaşı ve sonrasında Arnavut azınlıkların bölgede artan rolleri, Çamerya sorununu da Yunanistan açısından yerel bir nitelikten, bölgesel çapta bir kriz taşıma potansiyeli taşımaktadır. Bu da, hiç kuşkusuz, öncellikle Arnavutluk ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin etkilenmesi anlamda gelmektedir ki, tezin çıkış noktasını da bu husus oluşturmaktadır.Dolayısıyla bu tezde ilk olarak dünyada değişen azınlık kavramı tarihsel ve teorik çerçevede ele alınmakta, akabinde ise sorunun tarihsel gelişim seyri ortaya konulmaktadır. Bu süreçte, AB üyesi Yunanistan'ın bölgeye yönelik izlediği inkârcı, ayrımcı ve asimilasyoncu politikaların Çamerya Arnavutları üzerindeki etkisi ve buna bölge halkının verdiği tepki ele alınmaktadır. Sorunun çözülmemesinin Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerini olumsuz olarak etkilediğinin varsayıldığı bu tezde, Balkanlar'daki diğer Arnavut azınlıklar ile Arnavutluk'un yaklaşımı da Büyük Arnavutluk Projesi iddiaları çerçevesinde ele alınmakta olup, meselenin geleceğiyle ilgili senaryo çalışmaları ve çözümüyle ilgili alternatif projeler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ethnic problems in the terms of the internal and external policies of the nation-states became a priority topic at the post-Cold War era, in a time when the Balkans came up together once again with the civil war in Yugoslavia. The conflicts seems to be frozen for the moment by the peacekeeping operations but the Balkans region is identical as a bomb ready to explode at any moment. In this context, the current problem areas and the problems with a a potential nature create a special and important impact for the region states as well as in global scale. In other words, the minority issues in the Balkans, are capable to create an impact not only in local dimension but also in the regional and global basis. In this context, one of the potential problems in the region is the Chameria region or the Cham Albanians (Çamet).Although for the moment it is not at the forefront of the region and the world?s agenda due to its structure, Chameria, located within the borders of Greece, continues to exist as an integral part of minority issues in the Balkans. In particular, after the civil war in Yugoslavya and the increasing of the role of Albanian minority in the region the Cham issue in term of Greece moved from a local to a regional potential crisis . Doubtless this issue, has primarily affected the relations between Albania and Greece and in this sense this is the point of discussion in this thesis.Therefore, firstly in this thesis is discussed the changing concept in the world of the minority in the historical and theoretical context and subsequently it is enshrined the course of the historical development of this issue. In this process it is discussed the abjurative, discriminative and assimilative police of Greece as an EU member, towards the region; the impact it has on Cham Albanians and the response that the people of this region reflect. In this thesis, this unresolved issue is assumed that affect adversely the Greek-Albanian relations and the minorities of Albania in Balkans so the Albania?s approach is being addressed within the framework of the Greater Albania Project allegations and related to the issue?s future there are offered some scenarios studies and alternative projects.