Türkiye'nin vergi yapısı ve Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze vergi yapısındaki değişmelerin ekonomik etkileri
From the early years of the republic of Turkey tax structure and economic effects of tax changes in the structure
- Tez No: 331212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜME NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Banka, Ekonomi, Gelir, Kanun, Vergi, Bank, Economy, İncome, Law, Tax
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmamızdaki amaç cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar Türk vergi sisteminin yapısını tarihi süreç içerisinde analiz etmek, vergi yapısını oluşturan ve bu yapıda değişiklik yapan kanunları dönemler itibariyle özetlemek, bu kanunlarının çıkarılış amaçlarını açıklamak ve vergi yapısındaki değişikliklerin ekonomi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Her bölümde o dönemle ilgili olarak Türkiye ekonomisinin ekonomik yapısı ile ilgili çerçeve bilgiler verilmiştir.Çalışmamızda özellikle vergi kanunlarının yayımlandığı resmi gazetelerden faydalanılmış, her bir kanun ayrı bir başlık halinde incelenmiştir. Ayrıca toplanan vergilerin, gayrisafi yurt içi hasıla ve toplam vergi hasılatı gibi büyüklükler içerisindeki oranlarına bakılmış olup OECD ülkeleri ile kıyaslaması yapılmış, Türk vergi yapısının sağlam temellere oturtulması için yapılan ve yapılması gereken reformlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our purpose to present the first years of the republic of Turkey in the process of analyzing the structure of the tax system, the tax periods that form the structure, and this structure to summarize the law amending the law on the economy çıkarılış aims to explain and investigate the effects of changes in the tax structure. Each section in respect of that period frame provides information on the economic structure of Turkey's economy.In our study, published in the Official Gazette utilized, especially tax laws, the laws of each is examined in a separate heading. In addition, the taxes collected, such as gross domestic product and total tax revenue in the rate of aggregates is observed and made comparisons with other OECD countries, the Turkish To build on the solid foundations of the tax structure and to the reforms mentioned.