İnovasyon ve inovasyon yönetimi: Steve Jobs örneği
Innovation and management of innovation: The case of Steve Jobs
  1. Tez No: 331213
  2. Yazar: BÜŞRA ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Yönetimi, Nitel Araştırma, Steve Jobs, Betimsel Analiz, Innovation, Innovation Management, Qualitative Research, Steve Jobs, Hermeneutic Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüz rekabet ortamında örgütlerin yaşamlarını sürdürmeleri, rekabet güçlerini artırmaları ve bunu sürdürülebilir kılmalarına bağlı olmaktadır. Bu durum örgütlerin, fark yaratan özellik olan inovasyon çalışmalarına yönelmelerine neden olmuştur. İnovasyonun örgütsel düzeyde gerçekleşmesi, örgüt içinde yaratılan inovatif örgüt kültürü ile doğru orantılı seyretmektedir. Örgütlerin inovatif fikirler üretmesine yol açan inovatif örgütkültürü ise güçlü bir yönetim desteği ile ortaya çıkarılabilmektedir. Bu destek büyük oranda; örgütsel vizyon, misyon ve stratejiyi belirlemede etkin bir role rahip olan yenilikçi liderler tarafından verilmektedir. İnovasyon başarısında liderlerin etkin rolü nedeniyle çalışmada; İnovasyon ve İnovasyon Yönetimi kuramsal çerçeve dahilinde Apple Inc. eski CEO su ve inovatif lideri Steve Jobs a yönelik dokümanlar nitel araştırma teknikleri kullanılarak araştırılmıştır. Verilerin analizi aşamasında uygulanan söylem analizi ve betimsel analiz teknikleri ile değerlendirilen bulgular dahilinde sonuç bölümünde inovasyon ve inovasyon yönetimi üzerine öneriler çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive world, in order to stay alive, organizations need to increase their competitiveness and make this sustainable. This environment lead organizations to innovation, as it is a differentiating factor. Fostering innovation at organization level is directly proportional to the built innovational organization culture. This innovative organization culture that makes organizations able to create innovative ideas is created by a strong management support. This support is given mostly by innovative leaders who have active roles in determining organizational vision, mission and strategy. In this paper, due to leaders? major impact over innovation success, qualitative research techniques are used on documents about Steve Jobs, late Apple Inc. CEO and innovative leader, in the context of theoretical framework over Innovation and Innovation Management. Through findings which are evaluated with techniques of hermeneutic and discourse analyses, it is intended to bring forth proposals about Innovation and Innovation Management at the Results Section.