Uygulama otellerinde konaklayan müşterilerin memnuniyetleri üzerine bir araştırma
A research about customer loyalty of the tourists that are staying in practice hotels
  1. Tez No: 331218
  2. Yazar: DEVLET AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: HizmetKalitesi, UygulamaOtelleri, MüşteriMemnuniyeti
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı; uygulama otellerinde sunulan hizme tkalitesinin müşteri memnuniyeti üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, otel işletmelerinde konaklayan turistlerin hizmet kalitesi ile ilgili beklentileri ve algılamaları incelenmiştir. Konuyla ilgili literatür taraması yapılmış ve 2012 yılında Ankara ve Antalya illerindeki 4 otelde konaklayan 428 müşteriye anket formları uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirliğine ilişkin gerekli analizler yapılmıştır. Verilerin analizinde,“yüzde”,“frekans”, dağılımları alınmıştır. Değişkenler arasındaki farklılığın tespitinde“ t testi”,“tekyönlü varyans (Anova) analizi”, yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına gore turistlerin uygulama otellerinin genelözelliklerine gore hizmet kalitesi algılama puan ortalamaları (4,36) ile ulaşımın kolay olduğunu ortaya koyarken, otelde verilen hizmet ve uygulamalardan bilgilendirme oranı (3,55) ile en düşük çıkmıştır. Araştırmaya katılan müşterilerin eğitim seviyesi (% 38,3) lisansüstü oldukça yüksektir. Gelir Düzeyi 2001 ve üzeri olan (%37,6) müşteriler çoğunluktadır. Hizmet kalitesi algılamaları cinsiyete görefarklılık göstermektedir. Ayrıca hizmet kalitesi algılamaları, demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to define the effects of the quality of services which are presented in practice hotels on customer loyalty. Along in this research The perception and expectations of the tourists which are staying in the practice hotels are studied. Literature scanning about the subject was done and in the year of 2012, 428 tourists which are staying at the 4 hotels in Ankara and Antalya were applied questionnaire and information was gathered. The reliability of scales used in this study were examined. At the analyze of the data“percentage”,“frequency distribution is received. At the detection of the difference between variables ”t test“ and ”one-way Variance (ANOVA) analyze" is done. While thefindings of thestudyindicates that the tourists service qualityperceptions point average (4,36) shows the transportation is easy, the rate of notification about the implementations and services (3,55) is the least. The education level of the participants in the research (%38,3 master's degree ) is pretty high. The customers with the level of income with 2001 or higher (%37,6) are the majority. The perceptions of service quality vary by gender as well as by demographic features. KeyWords: Service Quality, Practice Hotels, Customer Loyalty