Antidiabetic effect of tamarix parviflora dc. plant in experimental animal and preclinical toxicity study
Deney hayvanlarında tamarix parviflora dc. bitkisinin antidiyabetik etkisi ve preklinik toksisite çalışmaları
- Tez No: 331345
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TEKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tamarix parviflora DC, diyabet, akut toksisite, Tamarix parviflora DC, diabetes mellitus, acute toxicity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
DENEY HAYVANLARINDA TAMARİX PARVİFLORA DC. BİTKİSİNİN ANTİDİYABETİK ETKİSİ VE PREKLİNİK TOKSİSİTE ÇALIŞMALARISerkan ŞAHİNErciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri EnstitüsüFarmakoloji Anabilim DalıDoktora Tezi, Eylül 2012Danışman: Prof.Dr. Yalçın TEKOLKISA ÖZETBu çalışma ile halk arasında antidiyabetik etkisi için kullanılan Tamarix parviflora DC'nin deneysel olarak diyabet oluşturulmuş sıçanlarda hipoglisemik etkisinin olup olmadığının belirlenmesi ve farelerde akut toksik etkisinin araştırılması amaçlandı.Antidiyabetik etkiyi belirlemek için sıçanlar ile 7 grup oluşturuldu. İlk 5 gruptaki deneklerde, 0,2 ml hacminde 50 mg/kg dozunda streptozotosin intraperitoneal (i.p.) uygulanarak diyabet oluşturuldu. Grup I, II ve III'e sırasıyla bitkinin 30 g/L, 60g/L ve 120g/L şeklinde farklı yoğunluklarda hazırlanan sulu ekstereleri oral yoldan ad-libitum verildi. Grup IV'e ise 10 mg/kg dozunda glibenklamid intragastrik tüp aracılığı ile oral yoldan verildi. Grup V ve VII'ye sadece su verildi. Grup VI'ya ise 60 g/L yoğunluğunda hazırlanan sulu bitki ekstresi verildi. Deneylere başlandıktan sonra birer hafta aralıklarla toplamda 4 kez deneklerin kan şekerlerine bakıldı. Deney sonunda deneklerin serum kolestrol, serum trigliserid, kreatinin, serum üre ve HDL kolestrol düzeylerine değerlendirildi. Ayrıca deneklerin pankreasları alınarak patolojik incelenmesi yapıldı. Tamarix parviflora DC'nin akut toksisitesini belirlemek için fareler ile 5 grup oluşturuldu ve bu gruplardaki deneklere 1 g/kg, 2 g/kg, 4 g/kg, 8 g/kg ve 16 g/kg dozunda bitki ekstresi oral yoldan verildi.Sonuç olarak Tamarix parviflora DC'nin antidiyabetik etkisini belirlemek için yapılan bu çalışmada, bitkinin belirgin bir antidiyabetik etkinlik oluşturmadığı gibi kan biyokimyasal değerlerinde düzelme ve pankreas üzerinde herhangi bir rejeneratif etki sağlamadığı da gözlendi. Bununla birlikte bitki akut toksisite deneylerinde kullanılan dozlarda herhangi bir ölüm ve patoloji oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
ANTIDIABETIC EFFECT OF TAMARIX PARVIFLORA DC. PLANT IN EXPERIMENTAL ANIMAL AND PRECLINICAL TOXICITY STUDYSerkan ŞAHİNErciyes University, Graduate School of Health SciencesDepartment of PharmacologyPh.D. Thesis, September 2012Supervisor: Prof.Dr. Yalçın TEKOLABSTRACTIn this study, it was aimed to determine whether the Tamarix parviflora DC. which is used for its antidiabetic effect among public, has an hypoglycemic effect in experimental diabetic rats and to investigate the acute toxic effect in mice.Rats were classified into 7 groups to determine the antidiabetic effect. The first 5 groups of subject were made diabetic by intraperitoneal administration of 0.2 ml streptozotocin of 50 mg/kg dose. The aqueous extracts of the plant which were prepared in different densities as 30g/L, 60 g/L and 120 g/L were given orally ad-libitum to group I, II and III, respectively. 10 mg/kg of glibenclamide was given orally by intragastric tube to group IV. Only water was given to group V and VII. 60 g/L aqueous plant extract was given to group VI. After the initiation of experiments, blood sugars of subjects were checked at one week intervals, for 4 times totally. At the end of experiments, serum cholesterol, serum triglycerides, creatinine, serum urea and HDL cholesterol levels of subjects were evaluated. In addition, pathological examination of pancreases of subjects was performed. In order to determine the acute toxicity of Tamarix parviflora DC, mice were grouped into 5 and 1 g/kg, 2 g/kg, 4 g/kg, 8 g/kg and 16 g/kg of aqueous plant extract were given orally to subjects, respectively.In conclusion, in this study, which was performed to determine the antidiabetic effect of Tamarix parviflora DC, it was found that the plant did not show any significant antidiabetic activity, did not result any improvement in blood biochemical values and also did not have any regenerative effect on tissue of pancreas. Besides, the plant in doses which used in acute toxicity experiments did not cause any deaths and pathology.