Tip 1 diyabetes mellitusu olan adölesanların dünyası ve bakım veren hemşirelerde empati geliştirme
The word of adolescence that have type 1 diabetes mellitus and empathy development for nurses caring
  1. Tez No: 331360
  2. Yazar: İLKNUR KAHRİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Tip 1 Diyabet, Adölesan, Empati eğitimi, Hemşirelik bakımı, Empahty, type 1 diabetes, Adolescent, Emphaty education, Nursing care
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
TİP 1 DİYABETES MELLİTUSU OLAN ADÖLESANLARIN DÜNYASI VE BAKIM VEREN HEMŞİRELERDE EMPATİ GELİŞTİRMEİlknur KAHRİMANErciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri EnstitüsüHemşirelik Anabilim DalıÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları HemşireliğiDoktora Tezi, Temmuz 2012Danışman: Prof. Dr. Nurgün PLATİNKISA ÖZETAraştırma, Tip 1 Diyabetes Mellitusu (DM) olan adölesanlara bakım veren hemşirelerin empatik yaklaşımlarını geliştirmek üzere tek gruplu öntest-sontest yarı deneysel desen ile yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Adölesan Servisi'nde hasta bakımında yer alan sekiz klinik hemşiresinin tamamı araştırmaya alınmıştır. Empati eğitim programının uygulanması 08-09 Ağustos 2011 tarihlerinde araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Program iki gün, günde sekiz saat olmak üzere toplam 16 saat sürmüştür. Araştırmada veriler ?Adölesanların Kendilerini Anlatma Formu?, ?Derinlemesine Görüşme Formu? ?Hemşirelerde Empati Veri Formu? ve ?Hemşirelerin Sözel İfade Kayıt Formu? ile toplanmıştır. Araştırmanın yapıldığı hastaneden kurum izni alınmıştır. Araştırmaya 13-18 yaş grubu ve en az bir yıl tip 1 DM olan adölesanlar katılmıştır. Araştırmada tip 1 diyabet hastası olan adölesanların dönem özellikleri ve benliklerinin etkilenmesi; damgalanma ve kendini farklı hissetme; hastalığa bağlı yaşadığı stres, kaygı, korku ve hastalıklarını yönetme stratejileri, riskli davranışlara girme ve hastalıkları ile baş etmeleri yönünden eğitim öncesi bakım veren hemşirelerle adölesanların algılamaları arasında özellikle fiziksel konularda kısmen benzerlikler olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin eğitim sonrası algılamalarında eğitim öncesine göre özellikle duygusal yönlerde daha kapsamlı algılama yönünde bir değişim olduğu bulunmuştur. Araştırmanın ikinci kısmında hemşirelerin eğitim öncesi gözlemlerinde adölesanlarla teslim, tedavi ve akşam yemeği sırasında kurdukları toplam 136 sözel iletişim kaydedilmiştir. Bu iletişimlerin %80.1'inin (109 iletişim) ?empatik olmayan? %19.9'unun (27 iletişim) ?empatik? yaklaşım özelliği göstermesi ile ?empatik olmayan? yaklaşımların eğitim öncesi hemşireler tarafından daha sık kullanıldığı belirlenmiştir. Eğitim sonrası iletişimlere bakıldığında, toplam 82 iletişimin %15.9' unun (13 iletişim) ?empatik olmayan? ve %84'1'inin (9 iletişim) empatik yaklaşım özelliği gösterdiği bulunmuştur. Empatik olmayan iletişim sayısında belirlenen bu gerilemeye göre hemşirelerin eğitim sonrası bu yaklaşımları daha az kullandıkları görülmüştür. Sonuç olarak hemşirelerin eğitim sonrası ?empatik olmayan? yaklaşımları daha az, empatik yaklaşımları ise çok ve sık kullandıkları görülmüş ve empati eğitiminin hemşirelerin empati becerilerinin geliştirilmede etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE WORD OF ADOLESCENCE THAT HAVE TYPE 1 DİABETES MELLİTUS AND EMPATHY DEVELOPMENT FOR NURSES CARINGErciyes University, Institute of Medical SciencesNursing of DepartmentDepartment of Child Health and Diseases NursingDoctorate Thesis, July 2012Supervisor: Prof. Dr. Nurgün PLATİNABSTRACTThis research was carried out as a quasi-experimental study by using single-group pretest posttest design in order to develop empathic approaches of the nurses who care for adolescents with type 1 diabetes mellitus (DM). All of the nurses working in the adolescent service at Farabi Hospital Faculty of Medical Sciences at Karadeniz Technical University (KTU) participated in the study. Implementation of empathy education program was conducted by the researcher on 8-9 August 2011.Training lasted for16 hours totally, eight hours a day. Data were collected through questionnaires including ?Self description document for Adolescents?, ?in-depth interview form?,?Empathy data form for nurses?, and ?Nurses? verbal record form?. Necessary official permissions from hospital administrators were taken. In the study, adolescents between the ages of 13 and 18 with type 1 diabetes mellitus for at least one year participated. It was found in the study that there were little similarities, particularly about physical subjects, between the perceptions of patient adolescents and nurses before the training in terms of patients? feeling of being different and marked; their management strategies of stress, anxiety, and fear depending on their illness; and in terms of doing risky behaviors and of dealing with the illness. After the training, it was found that there was a big change, particularly in emotional sides, in the perception of nurses in a more comprehensive way when compared to their perception before the training. In the second phase of the study, totally 136 verbal communications between adolescents and nurses were recorded before the training during the check in of the patients to the hospital, treatment and the dinner. It was observed that 80.1 percent (109) of these communications carried out by the nurses before the education showed characteristics of`unempathic approach? while 19,9 percent (27) of them showed some characteristics of empathic approach, which indicate that the nurses were more inclined to use unempahtic approaches before the training. When looked at the communications after the training, 15.9 percent (13) of 82 communications showed unempathic characteristics, while 84,1 percent (69) of them show emphatic characteristics. According to this decrease in the number of unempathic behaviors, it was seen that the nurses after the training usedless unemphatic behaviors. The results of the study also showed that while the level of unempathic approaches of the nurses before the training was much higher and they were used more often than emphatic approaches that the nurses provided after the training. It was also seen that empathy training is quite effective in developing nurses? emphatic behaviors.