Lokal anestezik etkili lidokainin siyatik sinir ileti hızına doz bağımlı etkisi
Dose dependet effect of local anesthetic lidocaine on siciatic nerve contuctance rate
- Tez No: 331371
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Lokal anestezik, Lidokain, Siyatik Sinir, Sinir ileti hızı, Sıçan, Lokal Anesthetic, Lidocaine, Sciatic Nerve, Nerve Conduction Rate, Rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
çalışmamızın amacı; farklı dozlardaki lidokain ile siyatik sinir blokajı yapılan sıçanlarda siyatik sinir ileti hızları ölçülerek, klinik dozdaki lidokainin kronik dönemde nöropati oluşturup oluşturmayacağını araştırmaktır. Çalışmamızda 30 adet Spraque-Dawley türü erkek sıçan kullanılmıştır. Deneyler, grup 1 (%0,9?luk NaCI, n=10), grup 2 ( Lidokain 1,5 mg /kg, n=10) ve grup 3 ( Lidokain 7mg/kg, n=10)?de gerçekleştirildi. %0,9?luk NaCI veya lidokainin değişik dozları siyatik noda enjekte edildi. Sıçanlara uretan anestezisi yapıldı ve traş edildi. Enjeksiyondan 10 dakika sonra, sıçanın sırt bölgesinden yapılan uyarılar, gastrokinemius kasına yerleştirilen 2 adet iğne elektrot ile kaydedildi. Enjeksiyondan 10 dk sonra ilk elektromyografi (EMG1) kayıtları, 1 hafta sonra ise 2. EMG kayıtları (EMG2) alınarak eşik değer (Ed), latans, genlik ve sinir ileti hızları (SİH) hesaplandı. EMG kayıtlarının ardından siyatik sinirin myelin yapısı ve akson çaplarına ilişkin histolojik değerlendirme yapıldı. EMG1?de, Ed?leri (mV) gruplararası karşılaştırıldığında gruplararasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. EMG2?de Ed?ler gruplararası karşılaştırıldığında Grup3?de Ed anlamlı olarak azaldı. Grupların EMG1 ve EMG2?de latansları karşılaştırıldığında, lidokain gruplarında latans kontrol grubundan anlamlı olarak uzun bulunmuştur. Genliklerin karşılaştırılmasında 1.ve 2.kayıtların proksimal ve distal genlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. EMG1?de sinir ileti hızları gruplararasında karşılaştırıldığında hem Grup 2 hem de Grup 3?de kontrol grubuna göre sinir ileti hızı daha düşükdü. EMG2?de sinir ileti hızı gruplararasında anlamlı bulunmadı. Lidokain uygulamasının ilk ve sonraki SİH ölçümleri karşılaştırıldığında Grup 1 ve Grup 2?de anlamlı fark bulunmazken, Grup 3?de 1 hafta sonraki ölçümde SİH artmış olarak bulundu. Histolojik inceleme sonucunda ise uygulanan anestetik dozu artıkça akson çaplarının azaldığı görüldü. Sonuç olarak; Lidokainin bir hafta sonraki kayıtlarında sinir ileti hızlarının normale geldiği ve lidokainin akson çapında azalma oluşturabileceği ancak nöropati yapıcı etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the clinical dose of lidocaine will create neuropathy or not in chronical period by measuring the sciatic nerve conduction velocities in rats made sciatic nerve blockade with different doses of lidocaine. 30 Spraque-Dawley male rats were used in this study. Experiments were performed in Group1 (0,9%NaCI, n=10), Group 2 ( Lidocaine 1,5mg/kg, n=10) and Group3 (Lidocaine 7mg/kg, n=10). 0,9% of NaCI or various doses of lidocaine were injected into the sciatic nerve. The rats were anesthetized with urathena and shaved. After 10 minutes of the injection, the stilumus were applied from the dorsal region of the rat. Records taken with 2 needle electrodes placed into the gatsrocnemius muscle. After 10 minutes of the injection, the threshold value the latency, the amplitude and the sciatic nerve conduction velocities were calculated by taking the first electromiyography (EMG1) records and then one week later the second electromiyography (EMG2) records. After the EMG recordings, histological evaluation was realized for axon diameters and myelin structure from sciatic nerve. In EMG1, when the threshold values (mV) were compared,there were no statistically differences. In EMG2, when the threshold values were compared among the groups, the threshold values decreased significantly in Group 3. The latencies of lidocaine groups were significantly longer in the control group. Incomparions of the amplitudes, no significant difference was found statistically between the proximal and the distal amplitudes of the first and second records. In EMG1,when the sciatic nerve conduction velocity was compared among the groups, the sciatic nerve conduction velocity was lower in both Group 2 and Group 3 in comparison with the control group. In EMG2, the sciatic nerve conduction velocity wasn?t found significantly among the groups. When the first and the second sciatic nerve conduction velocity measurements of thel idocaine application were compared, no significant difference was found in Group 1 and Group 2, howewer, one week later in Group 3, the sciatic nerve conduction velocity was found increased. Attheend of the histological examination, it was seen that axon diameters decreased with the increasing dose of the anesthetic. As a result; it was decided that nerve conduction velocities were normalized in a week later recordings of lidocaine and a reduction might occur in the axon diameter of lidocaine, but it had no neuropathy constructive effect.