Kronik kalp yetmezliği belirtileri gösteren köpeklerde klinik biyokimyasal radyografik elektrokardiyografik ve ultrasonografik bulgular ve sağaltım
Clinical, biochemical, radiologic, electrocardiographic and ultrasonographic findings and therapy in dogs exhibiting chronic heart failure
  1. Tez No: 88993
  2. Yazar: RAMAZAN DURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURTDERE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kardiyoloji, Veteriner Hekimliği, Cardiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Klinik ve Laboratuvar Bulguları, Sağaltım, Köpek, Heart Failure, Clinical and Laboratory Findings, Therapy, Dogs
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
63 ÖZET Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri Gösteren Köpeklerde Klinik, Biyokimyasal, Radyografik, Elektrokardiyografik ve Ultrasonografik Bulgular ve Sağaltım Bu araştırmada kalp yetmezliği semptomları gösteren 40 köpek ve sağlıklı 10 köpek kullanıldı. Köpeklerde kalp yetmezliğine anamnez, fiziksel muayene, elektrokardiyografik, radiografik ve ultrasonografik veriler esas alınarak karar verildi Hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi için kan örnekleri alındı. Hastalarda halsizlik, solunum güçlüğü, ekzersiz intolerans, ashes, ekstra ve intra kardiak ütürümler, siyanoz ve bayılma, oskültasyonda sürekli olmayan taşikardi ve nabızda düzensizlik belirlendi. Radyolojik muayenede 35 köpekte total kardiyomegali veya atrium, ventriküL, aorta ve arteria pulmonale'de genişleme belirlendi. Bu köpeklerin lateral radyografilerinde kalbin büyümesine bağlı olarak trakeanın yukarı doğru yer değiştirdiği ve lumbo-diaframatik açının Tl 3 hizasına çekildiği saptandı. Sol kalp yetmezliği belirtileri gösteren 17 köpekte kardiyojenik pulmonerin şiddetine ödeme bağlı olarak akciğerlerde intersitisyel, intershisyel-alveoler veya alveoler radiodenshe saptandı. Ultrasonografik muayenede atrium, ventrikül veya kalbin bütün odacıklannda belirgin genişlemeler saptandı. Mitral kapakta çeşitli derecelerde kalınlaşma ve yumrulaşma, valvular kitle ve hiperekojenite gözlendi. Kalp kapakları, perikart, miyokart ve endokartda küçük veya orta büyüklükte granulasyon dokusunun bulunduğu saptandı. Ayrıca sol atrium ve aorta oranının değiştiği belirlendi. Şiddetli kalp yetmezliği bulunan köpeklerde elektrokardiyografik kontrollarda atriyal taşikardi, atriyal flutter ve atriyal fibrillasyon belirlendi. P dalgası ve S-T segmentinin yüksekliği ve genişliğinde artış (P-pulmonale, P- mitrale), QRS kompleksinde değişme, T dalgasında uzama ve sivrilme yaygın olarak gözlendi. Bazı köpeklerde ventriküler taşikardi ve ventriküler premature kompleks saptandı.64 Kalp yetmezliği bulunan köpeklerin kan serumu CPK, total LDH ve glukoz düzeylerinde önemli artış belirlendi. Asitesli 13 köpeğin transudat karakterinde olan abdominal sıvı örneklerinde ortalama total protein değerinin 1.9 ± 0.4 g olduğu saptandı. Sağaltımda diüretik ilaçlar, ACE inhibitörleri ve tuz miktarı düşürülmüş diyet verildi ve kafes istirahati uygulandı. Başlangıç sağaltımına rağmen klinik tablosu düzelmeyen ve taşikardisi devam eden hastalara antiaritmik ilaçlar verildi. Hastalar bir hafta süreyle izlendi ve klinik bulgularda belirgin iyileşme saptanamayanlara digoksin verildi. Ayrıca araştırmadaki bütün köpeklere penisilin+streptomisin enjeksiyonu yapıldı. Asitesli 13 köpeğe abdominosentez, hidroperikardium şekillenen bir köpeğe perikardiosentez uygulandı. Kalp yetmezliği belirtileri bulunan 40 köpekten 10'nu (IV. Derece) muayene sırasında veya sağaltım devam ederken öldü. Araştırma tamamlandığında 30 köpeğin 20'si (II. Ve IH. derece kalp yetmezliği bulunan) yaşamını sürdürmekteydi. Geriye kalan 10 köpek 5 ay süreyle sağaltıldı ve bu süreden sonra kontrole getirilmedikleri için bu köpeklerin sağlık durumları hakkında bilgi edinilemedi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre köpeklerde anamnez, klinik muayene, EKG, radyografi, ultrasonografi ve biyokimyasal muayene bulgularının kalp yetmezliği tanısının konulmasına yardımcı olacağı, doğal olarak kalp yetmezliği gelişen hastalarda ekzersiz kısıtlaması, düşük tuz içeren diyet verilmesi, diüretik ilaçlar, vazodilatörler, pozitif inotropik ajanlar ve antiaritmik ilaçların klinik semptomları hafifleteceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Clinical, Biochemical, Radiologic, Electrocardiographic and Ultrasonographic Findings and Therapy in Dogs Exhibiting Chronic Heart Failure In this research, 40 dogs exhibiting heart failure symptoms and 10 healthy dogs were studied. Identification of the dogs with heart Mure was determined by standard clinical criteria based on history, physical examination, electrocardiographic, radiographic and ultrasonographic data. Blood samples were obtained for the assessment of haematological and biochemical parameters. Clinical signs were weakness, dyspnea, exercise intolerance, ascites, extracardial and intracardial murmurs, cyanosis and Miting in diseased dogs. On auscultation, an irregular tachycardia with no consistent pattern and frequent pulse deficit were obtained. Total cardiomegaly or dilatations in atria, ventricles, aorta and pulmonary artery were determined in the 35 dogs whose trachea and mainstem bifurcations were elevated, and lumbo-diaphramatic angle was expanded through Tn due to cardiomegaly in lateral radiography. Intersititial, intersititial-alveolar or alveolar pattern in lungs were detected due to the severity of the cardiogenic pulmonary edema in the 17 dogs with left heart Mure. Ultrasonographic examinations revealed marked dilatation and enlargement in atria, ventricles or all four chambers of the heart. Various degrees of mitral deformity including thickening and lumpiness, discrete valvular masses, valvular hyperechogenicity were observed. The valves, pericardia, myocardia and endocardia were affected forming small or medium sized clusters of granulation tissue. Furthermore, the left atria/aortic ratio altered. At electrocardiographic examination in the dogs with severe heart Mure, atrial tachycardia, atrial flutter and atrial fibrillation were estimated. Increase in width66 or height of the P-wave (P-pulmonale, P-mitrale), and S-T segment, alteration of QRS conformation, and tall and peaked T waves were commonly observed. Ventricular tachycardia and ventricular premature complexes were documented in some dogs. Blood serum CPK, total LDH and glucose levels were significantly raised in the dogs with heart failure. The mean total protein value of the ascit fluid characterised as transudate was 1,9±0.4 g in the 1 3 dogs with ascites. For treatments, diuretic drugs, angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors and sodium-restricted diet were administered to the dogs using cage restrains. After a few days, antiarrhythmic drugs were administered to the patients that were still exhibiting heart failure signs and persistent tachycardia. Animals were observed for a week, then digoxin was given to the patients having no dramatic improvement in clinical findings. In addition, penicilline plus streptomycine were injected to all the dogs. Abdominosentesis was performed for 13 dogs with ascites and pericardiosentesis was performed for one dog with pericardial fluid. Ten out of the 40 dogs studied died unexpectedly due to severe heart failure (Class IV) during the diagnostic procedures or within a few days of therapy. When the study was finished, 20 out of the 30 dogs with mild (Class II) or moderate (Class HI) heart failure was alive. 10 out of 30 dogs were treated for five months, and because they were not presented to the clinic for control, there was no further knowledge about their health after that. As a result of this study, it is concluded that history, physical, electrocardiographic, radiographic and ultrasonographic examinations, and biochemical parameters help the diagnosis of the heart failure in dogs. In addition, exercise restriction, low-sodium diet, diuretics, vasodilatators, positive inotropic agents and antiarryhtmic drugs alleviate the clinical severity of naturally acquired heart failure.