Köpeklerde farklı diüretik uygulamalarda böbrek ultrason bulgularının araştırılması
Investigation of kidney ultrasound findings in different diuretic application in dogs
  1. Tez No: 331379
  2. Yazar: ŞERİF TUĞRUL KUNT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Ultrasonografi, Furosemid, Dopamin, Köpek, Kidney, Ultrasonography, Furosemide, Dopamine, Dog
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, ultrasonografik muayene ile, furosemid ve furosemid+dopamin kombinasyonunun diüretik etkinliğinin korteks, medulla ve pelvis renalis boyutlarında ve böbrek hacminde meydana getirdiği değişimin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, melez 1 ile 5 (2,45±1,1) yaş arasında ve ağırlıkları 16 ile 33 kg (26,8 ±6,3) arasında değişen, 5?i erkek ve 5?i dişi 10 köpek oluşturdu. Bu köpeklerin tümü grup I-II ve III?ü oluşturacak şekilde farklı zamanlarda muayeneye tabi tutuldu. Grup I?deki köpeklere 3 cc. serum fizyolojik (%0,9 NaCl) İV; grup II?deki köpeklere 1 mg/kg, intramuskuler (İM) furosemid (Durenyl, Provet A.Ş, Istanbul) uygulandı. Grup III?deki hayvanlara ise 30 dk. süreyle dopamin (Giludop amp, Solvay Pharmaceuticals GmbH, Germany) intravenöz (İV) 5 µg/kg/dk dozunda 30 dk. verilirken, bu uygulamanın 15. dakikasında 1 mg/kg, İM furosemid birlikte uygulandı. Sonuç olarak, diüretik etkinliği için kullanılan furosemid ve furosemid+dopamin kombinasyonu böbrek boyutları üzerinde istatistiki olarak anlamlı olmayan artışa neden oldu, ancak kontrol grubu ile furosemid+dopamin grubu böbrek hacim değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, the furosemide and furosemide + dopamine combination?s activity in renal cortex, medulla, size of the renal pelvis and kidney were investigated with ultrasound examination. In the study, 5 male and 5 female, a total of 10 mix breed dogs, aged between 1 and 5 (2.45 ± 1.1) years and weighed between 16 and 33 kg (26.8 ± 6.3) were used. 3 cc. 0.9% NaCl IV was given to group I dogs, and 1 mg / kg intramuscular (IM) furosemide (Durenyl, Provet AS, Istanbul) was applied to the group 2 dogs. Animals in Group 3 were given Dopamine (Giludop amp, Solvay Pharmaceuticals GmbH, Germany) for 30 minutes with 5 mcg/kg/min by intravenous dose. In the 15th minute of this period Furosemide was applied to group 3 dogs with 1 mg/kg dosage IM. As a result, the use of furosemide and furosemide + dopamine combination caused an increase in kidney size which was not statistically significant. But a statistically significiant difference was found about kidney size and renal volume for the control group and the group which was applied with furosemide + dopamine.