Kontraksiyon osteogenezis yöntemi ile çene kemiklerinin kısaltılması
Shorten the jaws with contraction osteogenesis
  1. Tez No: 331380
  2. Yazar: HAKAN OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kontraksiyon osteogenezis, kompresyon, kemik kısaltılması, distraksiyon, Contraction osteogenesis, compression, bone shortening, distraction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, osteotomi yapılmış çene kemiklerinin kontrollü olarak kısaltılıp kısaltılamayacağını deneysel olarak araştırmaktır. Daha önce pilot çalışma olarak yaptığımız ve Tübitak tarafından desteklenen çalışmamızda, denek olarak 9 adet (kontrol=2, deney=7) dişi koyun kullanılmış fakat koyunların maliyetlerinin yüksek olmasının yanında kortikal kemiklerinin kalın ve geviş getiren hayvan grubunda olmaları nedeniyle yüksek oranda komplikasyonlar görülmüştür. Bu çalışmamızda bu gelişmeler gözönünde bulundurularak denek olarak, yaşları 12 ay ile 18 ay arasında değişen ve ağırlıkları 2.5-3.5 kg arasında olan 15 adet genç-erişkin Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Tüm deneklerde, hayvanların sol tibialarında cilt insizyonunu takiben osteotomi yapıldıktan sonra önceden15 mm açılmış distraksiyon apareyleri tibiaya fikse edilmiştir. Pilot çalışmamızda 1 haftalık latent period sonunda, test grubundaki deneklerin distraktörleri kapama yönünde 0,25 mm/gün olacak şekilde toplam 8 mm aktive edilmiştir. Fakat 1 haftalık latent periodun uzun olarak görülmesi ve ritmin kontraksiyon işlemi için ağır bulunması nedeniyle komplikasyon miktarını azaltmak amacıyla bu çalışmamızda 5 günlük latent period sonunda, deney gruplarında distraktörler kapama yönünde 0,125 mm/gün olacak şekilde toplam 5 mm aktive edilerken, kontrol grubunu oluşturan hayvanlarda distraktörler aktive edilmeden bırakılmıştır.Kontraksiyon bitiminden hemen sonra (n=6) ve 1 ay sonra (n=7) toplam 13 denek sakrifiye edilmiştir.Her iki zaman aralığında da kontraksiyon bölgesindeki kemik, radyodensitometrik ve mikroskobik olarak değerlendirilmiş ve mevcut kısalma ölçülmüştür. Sonuç olarak; tibiaları ortalama 4.32 mm kısaltmak mümkün olmuştur. Kontrol ve Deney gruplarının tamamında osteotomi yapılan kortikal kemiğin etrafında abartılı kemik yapımı olduğu tespit edilmiştir. Pilot çalışmamızla benzer sonuçlar görülmesine rağmen bu çalışmamızda komplikasyon miktarı azalmış ve pilot çalışmada izlenen nekroz, kortikal kemik kırıkları, enfeksiyon, pin ve mikro vida kayıpları gibi komplikasyonlar görülmemiş, en büyük komplikasyon olarak sadece deviasyon ve segmentlerin birbiri üzerinde kaydığı gözlenmiştir. Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesinde ilk başta, kontrakte edilen bölgede kemik densitesi azalmış olarak görülürken, kontraksiyon bitimi sonrası geçen 1 ay sonunda normal densite değerine doğru artmıştır. Kemik aralığı mikroskop altında incelendiğinde, kontrol grubuna ait her iki denekte normal kırık tamirinde gözlenen kemik iyileşmesinin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Pilot çalışmayla benzer sonuçlar bulunmuştur. Kemiğin, sıkıştırma kuvveti ile kısaltıldığı deneklerde sakrifiye işlemini takiben alınan örneklerde incelenen histolojik kesitlerde, en içte fibröz pseudoarthrosis oluşumu ve bunun etrafında hyalin kıkırdak oluşumu görülmüştür. En dışta ise normal kemik oluşumu tespit edilmiştir. Ayrıca pilot çalışmada tespit edemediğimiz kontraksiyonda rezorbsiyonun kanıtı olan howship lakünleri de görülmüştür. Kontraksiyon bitiminden 1 ay sonra sakrifiye edilen deneklerde hyalin kıkırdağın tamamen kemik dokusuna dönüştüğü izlenmiştir. Kontraksiyon alanında kan damarlarının da şekillendiği izlenmiştir. Kontraksiyon osteogenezisi yöntemi ile kemikleri kontrollü kısaltmak mümkündür. Ancak yöntemin geliştirilerek insanlarda uygulanabilmesi için ileri deneysel araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was is to investigate whether experimentally shortening of the osteomised jaws are possible or not. In our pilot study which was supported by Tübitak, weight matched nine female sheep were used as a test subject (control=2, test=7). But we observed high complication rate relevant with sheeps have thick cortical bone and they were ruminant animal and although the sheep studies have high cost so we used 15 teen-adult New Zeland white rabbit with age of 12-18 month and weight of 2.5-3.5 kg in this study.We perfomed 2.5-3 cm skin incision on left tibia of all rabbits and 15 mm preopened distractor devices were fixed to the tibia after osteotomy. After one week latency period, the distractors activated totally 8 mm by closing the device 0.25 mm/day in test group in our pilot study. Although in this study we observed that the contraction rtyhm is heavy and the latent period was long for this study so after 5 days latency period, the distractor activated with 0,125 mm/day in test grup by closing the device for achieve totally 5 mm contraction with minimum complication rate. Distractors did not activate in control group. At the end of the contraction period (n=7(1 control-6 experiment) and 1 month after contraction period (n=7(1 control- 7 experiment)) totally 15 animals were sacrified. Bone at the contraction area was evaluated radiodensitometrically and microscopically at both sacrification time and present shortening was measured. Consequently, mandibles were shortened on an average 4.32 mm. Exaggerated bone formation was determined around the osteotimised cortical bone in all animals of the control and study groups. Although the similar result were seen with the pilot study but in our study the complication rate was decreased and some of complication was seen in pilot study such as necrosis, cortical bone fractures, infection and lost of pin or micro screws weren?t observed in this study. There was only seen deviation and sliding between the segments.During the computerized tomography investigation it was seen that bone density at the contraction area was decreased initially and then it was increased to normal density value at the end of the one month after the contraction ends. When bone distance was evaluated microscopically, bone healing that occurs in normal fracture repair was determined at the two animals of the control group. We observed the same results with the pilot study.When histologic slices of the animals whom bones were shortened with contraction force were investigated at the end of the contraction period, it was seen that fibros pseudoarthrosis formation innermost and hyaline cartilage around it. Normal bone formation was determined at the outer part. Also we observed the proof of the resorption: howship lacunes and this wasn?t seen clearly in pilot study. It was observed that hyaline cartilage was completely turned to normal bone tissue three months after the end of the contraction. Also blood vessels formation was seen at the contraction area.It is possible to shorten the bones with contraction osteogenesis. However it is need to be improve the technique and make further experimental studies for performing this procedure to humans.