Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin ruh sağlığı vehastalıkları rotasyonu hakkındaki görüşleri veözyeterliliklerinin değerlendirilmesi
Opinions of family medicine students on mental HEALTH and diseases rotation and evaluation of their self-efficiency
  1. Tez No: 796249
  2. Yazar: SÜMEYRA POYRAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, tıpta uzmanlık eğitimi, rotasyon eğitimi, ruh sağlığı ve hastalıkları, öz yeterlilik, mesleki yetkinlik, family medicine, specialty training in medicine, rotation training, mental health and diseases, self-efficacy, professional competence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Ülkemizde Aile hekimliği uzmanlık eğitimi toplam üç yıl süreyle verilmekte olup, 18 aylık kısmını rotasyonlar oluşturmaktadır. Rotasyonların uzmanlık eğitimindeki önemi yadsınamaz olup farklı alanlara yönelik bilgi, beceri ve yetkinliklerin belirlenen kısa sürelerde kazanılmasını sağlar. Ruh sağlığı genel sağlıktan ayrılamaz ve bir bütün halinde değerlendirilmelidir. Toplumsal bağlamda ruh sağlığı ile ilgili hastalıklar yeti kaybı yapabilmeleri, sık görülüyor olmaları ve ekonomik kayıplara yol açmaları sebebiyle önemli bir konumdadır. Bu mühim halk sağlığı sorununda aile hekimlerinin sahada ilk başvuru yeri olması onu ayrıca önemli kılmaktadır. Ruh sağlığı ve hastalıkları aile hekimliğinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte, önceden 4 ay olan Ruh sağlığı ve hastalıkları rotasyonu daha sonra 2 aya düşürülmüştür. Biz ise yaptığımız bu çalışmada İstanbul'daki eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim almakta olan aile hekimliği asistanlarının Ruh Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonunda aldıkları eğitim hakkındaki görüşlerini ve öz yeterliliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya İstanbul'daki eğitim araştırma hastanelerinde tam zamanlı veya sözleşmeli Aile Hekimliği uzmanlık öğrencileri dâhil edilmiştir. Çalışma için katılımcılardan bir anket formunu doldurması istenmiştir. Bulgular: Aile hekimliği asistanları rotasyon sürecinde hem poliklinik hem servis çalışması yapmış olup, serviste daha uzun süreli çalışmışlardır. Uzmanlık öğrencileri rotasyon sürecinde ağırlıklı olarak poliklinikte çalışmanın daha verimli olduğunu düşünmektedir. Fakat çalışmaya katılan asistanların ağırlıklı olarak çalıştıkları birimlere göre (servis- poliklinik), öz yeterlilik sorularına verdikleri cevapların ortalamaları karşılaştırılmıştır. Buna göre herhangi bir anlamlılık yoktur. Sonuç olarak çalıştıkları birimin rotasyon sonunda edindikleri yeterlilikleri anlamlı ölçüde etkilemediği görülmüştür. Asistanlar, anksiyete bozukluğu, depresyon, yeme bozukluğu (anoreksiya, bulumia), deliryum belirtileri gösteren hastanın yönetiminde, öz yeterliliklerinin yeterli yönde olduğunu belirtti. Öğrenciler, konversiyon-somatoform bozukluğu şüphesi olan hastanın yönetimi ve hafif depresyon, kaygı bozukluğu, basit organik nedenli olmayan insomniada başlangıç tedavisi uygulama ve takibini yapıp gerekli durumda sevkini sağlamada öz yeterliliklerinin yetersiz yönde olduğunu belirtti. Aile hekimliği asistanlarının kendilerini en yeterli hissettikleri beceri psikiyatrik görüşme sırasında hastayı iyice dinlemeden ve öğrenmeden onun hayatı ile ilgili yorum yapmamak iken, en yetersiz hissettikleri beceri ise duygu durum düzenleyici ilaçların yan etkilerini bilerek rutin kontrollerini (lityum kullanımında böbrek fonksiyon testi ve tiroid fonksiyon testi ,sodyum valproat kullanımında karaciğer fonksiyon testi, lamictal kullanımında vücut döküntüleri ) yapabilme olduğunu ifade etti. Asistan hekimler, uzmanlık eğitiminde aldıkları Ruh sağlığı ve hastalıkları rotasyonunu eğitim ve süre yönünden yeterli bulmaktaydı. Asistan hekimlerin rotasyonun yeterliliği hakkındaki düşünceleri cinsiyet, asistanlıktaki kıdem yılı, uzmanlık öğrencisi türü ve rotasyon sırasında ağırlıklı olarak serviste veya poliklinikte çalışma gibi faktörlerden bağımsızdı. Uzmanlık öğrencilerinden aldıkları ruh sağlığı ve hastalıkları rotasyon eğitimini yeterli bulanların, öz yeterlilik sorularına verdikleri puanlar daha yüksek bulunmuş olup; özellikle depresyon, anksiyete bozukluğu, konversiyon- somatoform bozukluğu, psikoz belirtileri gösteren hastayı yönetmede, antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımında rutin kontrollerin yapılmasında, tek hekim raporu düzenlenmesi gereken hallerde kendilerini daha yeterli hissetmektedirler. Aile hekimliği asistanlarından 3.yıl asistanlarının öz yeterlilik sorularına verdikleri puanlar 1. Yıl asistanlarına kıyasla daha yüksek bulunmuş olup, özellikle anksiyete bozukluğu, konversiyon-somatoform bozukluğu, depresyon, psikoz belirtileri olan hasta yönetiminde ve tek hekim raporu düzenlenmesi gereken hallerde kendilerini daha yeterli hissetmektedirler. Sonuç: Bu çalışma ile aile hekimliği asistanlarının uzmanlık eğitimi sürecinde aldıkları ruh sağlığı ve hastalıkları rotasyonunun genel hatlarıyla eksik kalan veya yeterli gelen yönleri saptanmıştır. İstanbul'daki eğitim ve araştırma hastanelerinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan asistanlar arasındaki yaygın görüş ruh sağlığı ve hastalıkları rotasyonunun eğitim olarak yeterli olduğu yönündedir. Ancak asistanların çoğu rotasyon sürecinde ağırlıklı olarak serviste çalışmış olup, poliklinikte daha uzun süre çalışmanın daha verimli olacağını düşündüklerini ifade ettiler. Böylelikle kendilerini bazı yetkinlikler yönünden halen yetersiz olarak hissetmektedirler. Sonuç olarak rotasyonlardan öğrenilmesi hedeflenen klinik ve/ veya girişimsel yetkinlik hedeflerinin ortaya konulup, rotasyonların yetersiz kalan yönlerinin saptanması ve bu eksikliklerin giderilmesi için gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our country, family medicine residency training is given for a total of three years, 18 months of which are rotations. The importance of rotations in specialization training is undeniable and it enables the acquisition of knowledge, skills and competencies in different fields in a short period of time. Mental health cannot be separated from general health and should be evaluated as a whole. In the social context, mental health diseases are in an important position because they can cause disability, are common, and cause economic losses. The fact that family physicians are the first place of application in the field in this important public health problem also makes it important. Although mental health and diseases have an important place in family medicine, the rotation of mental health and diseases, which was 4 months before, was later reduced to 2 months. In this study, we aimed to evaluate the views and self-efficacy of family medicine residents who are trained in training and research hospitals in Istanbul, about the education they received in the rotation of Mental Health and Diseases. Method: Full-time or contracted Family Medicine specialization students in training and research hospitals in Istanbul were included in the study. For the study, the participants were asked to fill out a questionnaire form. Results: Family medicine residents performed both outpatient and ward work during the rotation process and worked longer in the ward. Specialization students think that working mainly in the polyclinic is more productive during the rotation process. However, the averages of the answers given to the self-efficacy questions by the residents participating in the study were compared according to the units they mostly work in (service-polyclinic). Accordingly, there is no significance. As a result, it was seen that the unit they worked in did not significantly affect the competencies they acquired at the end of the rotation. The residents stated that their self-efficacy was sufficient in the management of the patient with symptoms of anxiety disorder, depression, eating disorder (anorexia, bulimia), delirium. The students stated that their self-efficacy was insufficient in the management of the patient with suspected conversion-somatoform disorder and in applying the initial treatment and follow-up in mild depression, anxiety disorder, insomnia without simple organic cause, and in providing referral when necessary. While the skill that family medicine residents feel most competent about is not making comments about the patient's life without listening to and learning well during the psychiatric interview, the skill they feel most inadequate is their routine controls (renal function test and thyroid function test, sodium in lithium use, knowing the side effects of mood stabilizer drugs). He stated that he was able to perform liver function test in the use of valproate, body rashes in the use of lamictal). The resident physicians found the rotation of mental health and diseases they received during their specialization training to be sufficient in terms of training and duration. The opinions of resident physicians about the adequacy of rotation were independent of factors such as gender, seniority in residency, type of residency student, and working predominantly in the ward or outpatient clinic during rotation. The scores given to the self-efficacy questions of the specialty students who found the rotation training on mental health and diseases sufficient were found to be higher; In particular, they feel more competent in managing patients with depression, anxiety disorder, conversion-somatoform disorder, and psychosis symptoms, in routine controls in the use of antidepressant and antipsychotic drugs, and in cases where a single physician report is required. Among the family medicine residents, the scores given to the self-efficacy questions by the 3rd year residents were higher than the 1st year residents, and they feel more competent especially in the management of patients with anxiety disorder, conversion-somatoform disorder, depression, and psychosis symptoms and in cases where a single physician report is required. Conclusions: In this study, the missing or adequate aspects of the rotation of mental health and diseases that family medicine residents receive during their residency training were determined. The common view among residents who receive family medicine specialization training in training and research hospitals in Istanbul is that the rotation of mental health and diseases is sufficient as training. However, most of the residents worked mainly in the ward during the rotation process, and they stated that they thought it would be more productive to work in the polyclinic for a longer period of time. Thus, they still feel inadequate in terms of certain competencies. As a result, it is necessary to set the clinical and/or interventional competency targets that are aimed to be learned from the rotations, to determine the insufficient aspects of the rotations and to take the necessary steps to eliminate these deficiencies.