Salon futbolcularında şut yüzdesine etki eden bazı faktörlerin incelenmesi
The investigation of some factors affecting shooting percentage in futsal players
  1. Tez No: 385234
  2. Yazar: RAŞİT SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futsal, Şut Atış yüzdesi, Gürültülü ortam, Işık seviyesi, Yorgunluk, Futsal, The Shot Hit Percentage, Noise Environment, Light Level, Tiredness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı futsal müsabakası ortamı ile ilgili öngörülebilir değişkenlerin atış yüzde ortalamaları üzerine etkilerinin olup olmadığını varsa bu etkilerin niteliğinin ne olduğunu tespit etmektir. Çalışmaya en az 4 yıldır futsal oynayan yaşları 18-28 arasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi 'Futsal' takımında oynayan gönüllü 22 erkek futsal oyuncusu katılmıştır. Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda uluslararası standartlara uygun spor salonunda gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada futsal oyuncularının izole edilmiş normal ışık ortamındaki atış yüzdeleri, izole edilmiş düşük ışık ortamındaki atış yüzdeleri, gürültü ve görüntü karmaşası ortamındaki atış yüzdeleri ve yorgunluk sonrasındaki atış yüzdeleri değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiş olup, değişkenlerin karşılaştırılmasında Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Farklı ortamlarda yapılan şut isabet yüzde ortalamaları incelendiğinde; en yüksek isabet ortalaması, izole edilmiş normal ışık ortamındadır. İzole edilmiş düşük ışık seviyesinde, kale arkası görüntü ve gürültü karmaşasında ve yorgunluk ortamındaki şut isabet yüzde ortalamalarının daha düşük ortalamaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak; bir müsabaka ortamında öngörülebilir tüm değişkenlerin atış yüzde ortalamaları üzerine negatif yönlü etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this stduy, it has been aimed to see if there is any effects of the foreseeable inconstant on the percentage of shots in a competetive environment and if so, to see the qualities of these effects. 22 volunteers male futsal player between the ages of 18-28 that have been playing futsal for at least four years in Afyon Kocatepe University futsal team have participated in this study. This study have been carried out in the sports hall which has the international standards in Afyon Kocatepe University Physical Education and Sports School. In the study which is players in isolated light environment, the shot percentage in isolated low light environment the shot percentage in environments with noise and image disturbance behind the goal and the shot percentage of after having been exhausted, are evaluted. While evaluating the acquifed data, the relationship between the varriables are examined with the help of Pearson Correlation Analyze; an Covariance Analyze (ANCOVA) is used for comparison of variables. When analyzed the average percentage of the shot hits which have been done in different environment. It has been seen that the highest shot hit average occurs in isolated normal light environment. It has been notice that the shot hits that have been done in isolated low light environments with noise and image disturbance behind the goal have lower averages. As a conclusion, in a competetive environment it has been notice that it foreseeable inconstants have negative effects on the shot hit percentage averages.