Kadınların sezaryen doğum tercih nedenleri ve etkileyen faktörler
Reasons for prefering cesarean delivery of women and affecting factors
- Tez No: 331406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİME MUCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen Doğum, Sezaryen Doğum Nedenleri, Doğum Şekli Tercihi, Cesarean Birth, Reasons why Cesarean Birth was Preferred, Preference of Type of Birth
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma kadınların sezaryen doğum tercih nedenleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yozgat Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Yozgat Özel Şifa Hastanesi doğum sonu servislerinde yatan sezaryen doğum sonrası birinci gününde olan 423 kadın örnekleme alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak hazırlanan Anket Formu ile 01.11.2011-30.04.2012 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Pearson ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Kadınların yaş ortalamasının 26.6±5.2 yıl, %71.9?unun multipar olduğu, %53?ünün sonraki gebeliklerinde sezaryen doğumu tercih edecekleri ve kadınların kendi isteği ile sezaryen doğum tercih oranının %13.4 olduğu, belirlenmiştir. Kadınların %44.4?ü doğum ağrısı /korkusu nedeniyle, %14.8?i daha önceki doğumları sezaryen olduğu için, %14.8?i bebek için daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için, %9.9?u sezaryen ile aynı anda tüp ligasyon olmak için, %9.3?ü baş pelvis uyumsuzluğu nedeniyle, %6.8?i kronik hastalığı olduğu için sezaryen doğumu tercih ettikleri saptanmıştır. İleri yaşta olan, ilde yaşayan, daha önce normal doğum yapan, özel hastane/tıp fakültesi hastanesinde takip edilen, özel hastanede doğum yapan kadınların daha yüksek oranda sezaryen doğumu tercih ettikleri, eğitim durumunun ve çalışma durumunun doğum şekli tercihini etkilemediği belirlenmiştir. Kadınların yaklaşık yarısının doğum ağrısı/korkusu nedeniyle sezaryen doğumu tercih ettikleri saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda; doğum ağrısı ve korkusunun azaltılması için ebe/hemşireler tarafından doğum eyleminin planlı bir eğitimle anlatılması, ağrıyla etkili baş etme yöntemlerinin öğretilmesi ve olumlu doğum salonu çevresinin oluşturulması önerililebilir.
Özet (Çeviri)
The present research was descriptively conducted in order to explore women?s reasons why cesarean birth was preferred and the affecting factors. 423 women who were on the first cesarean postpartum day at Postpartum Services of Yozgat Bozok Women Birth and Children Diseases Hospital and Yozgat Özel Şifa Hospital were included in the sample. The data were collected using a Questionnaire Form designed by the researcher after a literature scanning between the 1st of November 2011 and the 30th of April 2012. For the statistical analysis; Pearson Chi-Square test and logistic regression analysis were used. It was found out that mean age of the women was 26.6±5.2 years, 71.9% were multiparous, 53% would prefer cesarean birth for the following pregnancy and the rate that women themselves made the decision of cesarean birth was 13.4%. It was found out that 44.4% of the women preferred cesarean birth due to labor pain and labor fear, 14.8% due to the opinion that it would be healthier for the newborn, 9.9% due to the wish to have tubal ligation and cesarean birth at the same time, 9.3% due to the mismatch between head and pelvis and 6.8% due to having a chronic disease. It was noted that those whose age was advanced, who gave normal birth, who was followed up at a private hospital/university hospital, who gave birth at a private hospital preferred cesarean birth at a high rate and that educational status and employment status did not affect the type of birth delivery. It was observed that nearly half of the women preferred cesarean birth due to birth pain/birth fear. In light of these results; it may be advised that labor should be explained by midwives/nurses using a planned training, effective pain coping methods should be taught and a positive birth ward should be built in order to reduce birth pain and birth fear.